Vitamin D – borac protiv infekcija

Vitamin D – borac protiv infekcija

Posljednjih godinu dana uz cink, vitamine C i A mnogo se govori i o vitaminu D. Zašto? Jer se smatra borcem protiv infekcija i važnom karikom za dobar imunitet. Osim te važne uloge vitamin da pomaže organizmu da apsorbira kalcij koji je pak važan za izgradnju kostiju. Vitamin D daje snagu mišićima, štiti od dijabetesa, osigurava normalan rad mozga i smanjuje upalne procese u organizmu.

Riblje ulje najbolji je izvor vitamina D

Sklonost prehladi, umor, krhke kosti i zubi samo s neki znakovi da vašem organizmu nedostaje vitamina D. Manjak vitamina D može uzrokovati i smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Bol u mišićima često je prvi znak manjka. Ako ste zimu proveli kod kuće tada ste dobar kandidat za manjak vitamina D.

 

Pažljivim izlaganjem suncu organizmu ćete osigurati dovoljno vitamina D

Vitamin D najbolje se sintetizira izlaganjem suncu, i to samo izlaganjem ruku i lica tijekom 30 minuta između 11 i 13 sati dovoljno je da organizam stvori dovoljnu količinu vitamina D. Zimi, i tijekom jutra ili kasnog poslijepodneva, kada je sunce slabije izlagati se treba oko dva sata. No, kako sunca uvijek nema, pogotovo ako živite u kiši sklonom području vitamin D možete dobiti iz prehrane.

Najbolji izvori ovog vitamina su masne ribe – losos, tuna, skuša i sardine, a najbolji izvor je ulje od riblje jetre kojeg možete kupiti i u kapsulama. Samo 100 grama skuše sadrži čak 700 IJ vitamina D što je dvostruko više od osnovnih dnevnih potreba. A dnevnu potrebu za vitaminom D zadovoljit će 100 grama sardine iz konzerve. Sto grama lososa ima 526 IJ vitamina D, što je 66 posto dnevnih potreba.

Manje količine D vitamina imaju žutanjci jaja, neke vrste gljiva, kozji sir, svježe cijeđeni sok naranče i punomasni jogurt.

Kako u samo jednom obroku u organizam unijeti dovoljno vitamina D?

Za ručak pripremite losos na žaru, poslužite ga s malo kozjeg sira, salatom i popijte čašu svježe cijeđenog soka naranče. Ili napravite salatu od tune i jaja i uz to također popijte sok od naranče. Ili napravite omlet s gljivama.

Komentari