Ideja za snack

Ideja za snack

Badnjak i Božić bit će obilježeni prejedanjem, a zatim i ostalih 5 dana do Nove godine. Da se ne baci!
Nismo protivnici blagovanja, dapače. Dobro je da postoje prigode koje će obitelj ili prijatelje posjesti za isti stol i u kojima će se stari plemenski rudimentarni zaostaci slavljenja uz obilnu trpezu ponovno oživjeti. Ipak, smatramo da bi za kvalitetno blagovanje trebao postojati i period gladovanja, jer je najbolje ciklički izmjenjivati kontinuitet jedenja i uvijek lagano šokirati tijelo. Stoga, prionite na intermitentni post što prije, da bi grižnja savjesti zbog pretjerivanja pred kraj godine bila što manja.

U nastojanju da koristimo što zdravije sastojke, za vas smo smislili simpatičan prijedlog za snack, peksimete sa sirom Camembertom i lososom.

Sastojci: 500 grama fažola, jogurt, čašu zobenih pahuljica, čašu suncokretovih sjemenki, žlica putra, žlica chia sjemenki

Peksimeti s Camembertom i lososom mogu poslužiti kao doručak, predjelo ili čak grickalica dok se razvlačite pred televizorom. Iz originalnog recepta za peksimete valja izbaciti dozu suncokretovih ili sjemenki sezama jer od njih tijesto bude masno. Također je smanjena količina zobenog brašna pa je i manje ugljikohidrata u igri. Dodan je fažol, koji nema baš zanemarivu količinu ugljikohidrata, ali je i krcat proteina! Pa poslušajte!

Fažol skuhajte na uobičajen način i procijedite. Kraća verzija uključuje dvije konzerve fažola. Birajte pakovanje bez konzervansa osim eventualno askorbinske kiseline, posoljeno. Ako se odlučite za limenku, namirnicu obavezno isperite vrućom vodom u cjedilu. Ubacite u mikser. Dodajte jogurt, putar, zobene pahuljice i sjemenke. Nakon miksanja, kušajte te po želji dodajte soli ili papra. Da bi tijesto bilo gušće, dodana je žličicu chia sjemenki, ali i psylium ljuspice mogu poslužiti. Ostavite da odstoji pored izvora topline.

Prije pečenja ubacite žličicu sode bikarbone, promiješajte i sačekajte da „prokuha“ dvije, tri minute. Zatim smjesu grabite žlicom, a skidajte špatulom za šlag ili drugom žlicom. Na ravnoj površini hitrog pekača će se speći baš kako treba! Po peksimetima posložite narezani Camembert dok su još topli, da se počne lagano topiti. Na vrh stavite dimljeni losos po mogućnosti iz biološkog uzgoja, bez nitrita.

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me