Jao, grč!

Jao, grč!

Dogodi li Vam se da Vas iz sna često prene neugodna, “zatežuća” bol u listu, stopalu ili prstu koja se pojačava do granica neizdrživosti? Opet taj grč! Spazam iz vaše noge kao da se preslikao i na lice koje poprimi bolnu grimasu dok ispuštate uzdahe bola i nemoći… Počnete li tresti nogom ili razgibavati je – grč će se pojačati i postati nepodnošljivo iritantan. Izgleda kao da ima vlastiti život, što god napravili, on se pojačava. I onda odjednom – bol popusti i nestane. Najvjerojatnije ste svoj ud i nehotice doveli u odgovarajući položaj pa je grč »popustio« ili mu je jednostavno “istekao rok”.

O čemu se zapravo radi?

Grč je spazam u mišiću. Pretežno nastaje kao posljedica intenzivnog fizičkog rada, neadekvatnog položaja ili preopterećenja određenog dijela tijela; najčešće donjih ekstremiteta. Od takvih senzacija u nogama često pate žene koje svoj dan provode u cipelama s visokom potpeticom. Međutim, razlika u kvaliteti pojedinih modela je velika, pa ako već želite platiti cijenu elegancije noseći visoke pete, morat ćete platiti i cijenu kvalitetnih brandova. Budite žena sa stilom, a ne žena koja izgleda kao žena sa stilom!
Za vrijeme trajanja spazma najčešće pokušavate svjesno pokrenuti zahvaćeni mišić, a on se još jače steže. Razlog tomu je što svaki pokret zapravo nastaje kontrakcijom mišića, a spazam je zapravo nekontrolirana i jaka kontrakcija. Obično je vidljivo iskrivljenje mišića zahvaćenog područja uz nenadane bolove. Traje nekoliko minuta.

Prevencija

  • Podignite donji dio kreveta desetak cm, ili podložite veći jastuk pod noge.
  • Prije spavanja popijte magnezij na prazan želudac.
  • Uzimajte dovoljno tekućine tijekom dana.
  • Bavite se umjerenom tjelovježbom.
  • Povremeno si priuštite saunu ili masažu.

Ako je grč spazam, odnosno kontrakcija, lijek je suprotna radnja, točnije relaksacija. Kako grč često ne bira trenutak ni mjesto za »napad«, malo je moguće u trenutku iznenadne boli započeti proces opuštanja i dubokog disanja. To učinite prije posla (stresa) i prije spavanja! Dakle, našeg tvrdoglavog posjetitelja treba natjerati da ode, a to najbolje postižemo još ekstremnijom radnjom – istezanjem. Istegnete li mišić koji se grči, istog trena osjetit ćete opuštanje napetosti i popuštanje boli, a Vaše će lice poprimiti izgled olakšanja… Ili još bolje, kontrahirat ćete mišiće lica u najljepšu facijalnu ekspresiju.

Rješenje je u istezanju

Grčevi su česti u nogama i to za vrijeme sna. One poslušno nose teret vašeg tijela preko dana, često i u neudobnoj odjeći. A na večer to dolazi na naplatu. Donosimo vam nekoliko načina za trenutačno olakšanje ako vas »uhvati« grč. Zapamtite, nemojte pokušavati razgibati ili namjestiti nogu za vrijeme trajanja grča!

Evo uputa za uklanjanje grčeva iz određenih dijelova tijela:

Grč u stopalu

Rukom podignite i povucite sebi prste stopala koje je u boli. Kad bol počne popuštati, povucite k sebi i cijelo stopalo. Tako ćete istegnuti mišiće koji se grče.

Grč u listu

Rukom povucite sebi stopalo noge koja se grči tako da koljeno savijete i odignete od podloge. Na taj način se vlakna mišića lista počnu istezati. U trenutku kad vas noću probudi bolni grč, možete i gurnuti taban u zid, ili ogradu kreveta. Važno je da se list izduži. Naknadno opružite cijelu nogu, pa u tom položaju sačekajte da se situacija vrati u normalu.

Grč u prednjem dijelu natkoljenice

Ovo je istezanje najlakše izvesti ležeći na trbuhu. Nogu savijte u koljenu i stopalo privucite petom prema stražnjici. U kvadricepsu će odmah nastupiti olakšanje. Možete zauzeti i položaj kao na slici 2, bez pretjeranog potezanja i guranja kukova prema dolje, kao u istezanju koje koristite nakon sportskog treninga. Ova varijanta je bolja za ljude s bolovima u kralješnici.

Grč u stražnjem dijelu natkoljenice

Zauzmite sjedeći položaj pruženih nogu. Nagnite se unaprijed i pokušajte dotaknuti nožne prste. Nemojte savijati koljena! U pitanju je klasično istezanje hamstringsa koje će vam istog trena pomoći.

Tea Miketa

Komentari