Efficient training method community

Efficient training method community

Efficient training method ™ je sustav tjelovježbe zasnovan na biotičkim motoričkim znanjima čovjeka, čiji se transfer u rekreacijskom treningu događa u svrhu savladavanja općih motoričkih znanja. Jednostavnije rečeno – ovaj trening podsjeća na osnovna ljudska gibanja kojima se u svrhu jačanja i postizanja određene tjelesne kondicije ili morfološke preobrazbe, dodaje vanjsko opterećenje.

Iako pretežno koristimo kettlebell, ovaj je sustav temeljen na pokretu, a ne rekvizitu. Kvaliteta pokreta omogućuje i nadogradnju u vidu opterećenja, a ono može imati oblik kugle, lopte, šipke, vreće, trake ili malog djeteta, košare pune mokrog rublja, prekrcanih kolica u trgovini.

Kvaliteta obrasca kretanja se ogleda u povezanosti znanja vježbača s biotičkim motoričkim radnjama. Što je korelacija veća, veća je i mogućnost da trening bude intenzivniji.

U Rijeci su se sastali ETM treneri iz Hrvatske, kako bi zajedno usavršavali tehnike i dijelili iskustva. Iako se može činiti da u osnovnim ljudskim pokretima ne može biti ničeg novoga, metodika je nešto što se zauvijek mijenja, ovisno o promjenama u populaciji koja se upisuje na vježbe. A samo unatrag 10 godina, promjene u posturi radne klase su ogromne…

Dva vikenda kasnije, ETM se seli u Sarajevo, gdje Tea i Aleksandar pred 40 polaznika prezentiraju svoj sistem rada. U nedjelju su održali internu edukaciju samo za trenere BTC gyma, kojeg vodi Džemal Gekić. Džemal je ujedno bio i organizator ovih evenata, a ovom mu se prigodom zahvaljujemo na suradnji!

A certifikacija za instruktore održana je prvi ožujački vikend u Rijeci. Polaznici su usavršavali pregib, čučanj, odgurivanje, povlačenje, dizanje s poda, kotrljanje, iskorak te rotacijske kretnje kroz vježbe, a posebno se obraćala pažnja na metodički pristup u radu s klijentom. Kako pametno pristupiti u radu s klijentima te oni za svoje uloženo vrijeme dobiju efikasan trening koji ima komponentu terapije ili prevencije, ali i rekreacije. Kako procijeniti ulazno stanje klijenta, pripremiti ga za trening i programirati trening sukladno njegovom stanju su bitna obilježja ove inicijalne prve faze edukacije.

Onaj tko ne zna kako – mi ćemo ga naučiti. Onaj tko zna – njega ćemo poboljšati.

 

Prepoznato je da je proces stabilizacije u rekreacijskim i sportskim aktivnostima začet u centru ljudskog tijela, u treningu nazivan core. ETM ™ je sustav temeljen na nizu istraživanja iz područja kineziologije, a poseban fokus je upravo na eksperimentima koji su vezni uz stabilizaciju trupa i posturalnu stabilnost. Zato se pažnja naročito posvećuje učenju pravilnog korištenja abdominalnih mišića i intraabdominalnog tlaka u svrhu što kvalitetnije trening rutine! U ovu svrhu, pripremili smo i posebnu radionicu Efficient core and more.

 

Hvala svim dosadašnjim polaznicima na pažnji i trudu! ETM sistem unosi novi poredak u vaše dosadašnje treninge. Promjena načina razmišljanja i rada nikad nije jednostavna.

Komentari