Dvije, tri o jajima

Dvije, tri o jajima

Ponukana upitom jedne mame o tome koliko jaja dnevno može pojesti njena 16-mjesečna princeza odlučila sam se napisati ponešto o njegovom veličanstvu jajetu.

Godinama unatrag se konzumacija jaja povezivala s povišenim razinama serumskog kolesterola koji je smatran kao jedan od glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, alergijama i upozoravani smo na ograničen unos ove hvalevrijedne namirnice. Iako se u posljednje vrijeme loša reputacija mijenja na bolje još uvijek smo u nedoumici koliko jaja smijemo pojesti, koja količina je previše, jesti prije žutanjak ili bjelanjak i slično. Zavirimo, stoga, što je to toliko kontradiktorno unutar te krhke i nježne ljuskice.

Tvrdnje zdravstvenih organizacija o povezanosti povišenog kolesterola s konzumacijom jaja danas su gotovo u potpunosti pobijene brojnim biokemijskim ispitivanjima koja potvrđuju da kolesterolom bogate namirnice nemaju direktan utjecaj na povišene razine serumskog kolesterola. Jedno jaje srednje veličine sadrži približno 200 mg kolesterola , što iznosi više od 50% dnevno preporučene količine (RDA) što se čini delikatno, no činjenica je, međutim, da je kolesterol esencijalan za organizam pa smo tako i evolucijski osposobljeni stvarati ga unutar organizma u slučaju smanjenog unosa. U tijelu stvara se u jetri i što ga više unosimo hranom to će ga ona manje stvarati. Važan je jer ulazi u sastav svake stanične membrane, osnova je za sintezu velikog broja hormona i bez njega nas ne bi bilo. Odgovor organizma je individualan, ali pokazalo se da; kod 70% ljudi konzumacija jaja ne utječe na povišenu koncentraciju kolesterola u serumu kod 30% ljudi konzumacija jaja može lagano povisiti koncentracije ukupnog i LDL kolesterola u serumu.

Isto tako pokazalo se da konzumacija jaja povisuje koncentraciju HDL kolesterola (tzv. dobri kolesterol) koji snižava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Jaja su i najbogatiji izvor kolina, esencijalnog nutrijenta vezanog u kompleks vitamina B koji je gradivni elemenat i transmiter važan za signalizaciju unutar živčanog sustava. Od izuzetne je važnosti za trudnice i dojilje, i to iz dvojakog razloga; zalihe kolina se u trudnoći iscrpljuju jer veliki dio ide fetusu i novorođenčetu pa ih treba obnavljati jer je od iznimne važnosti za razvoj djeteta.
Ispitivanja na životinjama pokazuju da dostatna količina kolina tijekom trudnoće ima pozitivan utjecaj na dugoročnu memoriju i kognitivne sposobnosti djeteta. Ima ga jedino u žutanjku, a većina prenatalnih vitaminskih nadomjestaka ne sadrži i kolin, pa je konzumacija jaja najjednostavniji i najbolji način zadovoljavanja tih potreba.
Bogata su i luteinom i zeaxantinom, jakim antioksidansima koji sprečavaju pojavu makularne degeneracije i katarakte, ali i vitaminom A (topiv u mastima) čiji nedostatak uzrokuje sljepoću.

Osim navedenoga jaja od nesilica na ispaši sadrže i visoki udio omega 3- masnih kiselina, sve animalne esencijalne aminokiseline koje ljudski organizam lako ugrađuje što povećava porast mišićne mase i gustoće kostiju, vitamine i minerale uključujući i one kojih nema u ostalim namirnicama (A,D), povećavaju osjećaj sitosti, jednostavna su za pripremu i mnogostruko primjenjiva.
Iako su sva dosadašnja ispitivanja uključivala konzumaciju do 3 jaja dnevno, nema podataka da i veći broj ima negativan utjecaj na zdravlje. Zanimljiva je priča 88-godišnjeg čovjeka koji je konzumirao 25 jaja dnevno s urednim zdravstvenim statusom.

Valja napomenuti da nisu sva jaja isto vrijedna jer većina onih prodavanih u trgovinama dolazi s farmi nesilica hranjenih žitaricama što veoma umanjuje nutritivnu vrijednost.
Iz svega navedenog možemo vidjeti da su jaja vrlo vrijedna namirnica, pogrešno demonizirana i nužna za optimalan rast i razvoj. Jeftina su, ukusna i podatna za kreativne obroke.

Oh, a što se tiče beba i jaja, s uvođenjem u prehranu valja započeti ranije kako bi se iskoristio njihov potencijal i izbjegla averzija. Kako je bjelanjak bogat proteinima i imunoglobulinima i teže se probavlja do 1. godine života bolje je davati samo žutanjak pa postepeno uvoditi cijelo jaje.
Ako sve navedeno nije bilo dovoljno da Vam ukloni strah od jaja sjetite se da samo jedno jedino jaje sadrži sve potrebno za transformaciju jedne jedine stanice u bebu pilića!

Kolinda Stipetić

Komentari
×

Zanima me