Za uspješan trening

Za uspješan trening

Kako bi svaki trening bio uspješan valja se pridržavati određenih pravila, prije, za vrijeme i nakon treninga. Bilo da vježbate sami kod kuće, u teretani, odlazite na aerobik, Pilates, Body tehniku ili prakticirate neku drugu vrstu vježbanja pravila su za sve ista. Nije svejedno što ćete popiti prije i nakon treninga te kada ćete i što jesti. Kako bi trening bio što uspješniji i polučio dobre rezultate dovoljno je pridržavati se nekoliko pravila.

Za početak sami sebi budite najveći motivator. Naime, kad se sami sa sobom dogovorite koji je cilj vašeg vježbanja tek tada će vaši treninzi imati smisla. Neki vježbaju da bi ojačali, drugi da bi smršavjeli, a treći jer se nakon treninga osjećaju dobro, rasterećeno i sretno. Kada ste definirali cilj, krenite s vježbanjem.

Jedno od važnijih pravila kojeg se valja pridržavati kada se odlučite na treniranje jest ono da posljednji obrok valja pojesti najkasnije dva sata prije treninga. Taj bi obrok, ako je ikako moguće morao biti u službi treninga. Preporučuje se lagana hrana koji se sastoji od složenih ugljikohidrata. Naime oni postupno oslobađaju energiju tijekom vježbanja. Ili možete pojesti svježi sir s dodatkom mljevenog rogača ili nekog bobičastog voća.

Dobro je poznato da kava i zeleni čaj stimuliraju i potiču na aktivnosti i zato ih često prije treninga piju i naši vježbači. Ne stignete li jesti dva sata prije treninga, tada sat vremena prije nego počne trening napravite smoothie u koji ćete staviti bananu, kavu, pravi kakao, malo cimeta te vodu ili mlijeko. Ukusno je i provjereno vas »drži« za vrijeme cijelog treninga.

Sve je više vježbača koji dolaze kako bi treningom »popravili« bolna leđa, rame, koljeno… niz ćete lako nastaviti i sami. Ipak, vježbanjem u grupi do rezultata će doći znatno sporije od onih koji se odluče za individualni trening. Svakom vježbaču koji ima bilo kakav fizički problem preporučujemo najmanje jedan individualni dolazak na kojem će se utvrditi njegovi disbalansi i dobit će korektivne vježbice koje mora raditi svakodnevno, ali i prije svakog grupnog treninga. Još jedan od načina kako će svaki vaš trening biti uspješan jest i samomasaža foam rollerom koji će uravnotežiti eventualni fizički disbalans i pripremiti tijelo za napor.
Tijekom vježbanja valja biti koncentriran na izvođenje svake pojedine vježbe i neka vam uvijek bude važniji način na koji ste izveli vježbu od broja ponavljanja.
Prilikom vježbanja pazite na disanje, koje bi trebalo biti ujednačeno i prekinuto. Ritam disanja u Body tehnici, jogi ili Pilatesu definiran je kod svake vježbe i instruktor će vam uvijek naglasiti u kojoj je fazi udah, a u kojoj izdah. Osim što valja pravilno disati tijekom treninga tijelo valja i hidratizirati. No ne preporučuje se piti puno tekućine za vrijeme treninga, već vodu ili čaj valja uzimati u malim gutljajima, a ponekad će pomoći i samo ovlaživanje usta.

Dok vježbate vaš centar tijela, odnosno powerhouse mora biti uvijek aktivan. Zašto? Mišići središnjeg dijela tijela su odgovorni za nošenje mase cijelog tijela, kontroliraju ravnotežu, drže tijelo u uspravnom položaju, drže na okupu unutarnje abdominalne organe i što je najvažnije – štite kralježnicu od ozljeda.
A što nakon treninga? Priuštite si proteinski i mineralni shake za izgradnju i rehidraciju tijela. Umjesto shakea možete pojesti i proteinski obrok, a umjesto mineralnog – magnezij ili andol. Da čim prije dođete sebi pomoći će i hladan tuš, a ako ste zimogrozni tada barem noge naizmjenice istuširajte toplom i hladnom vodom, a posljednja voda neka bude hladna. Tako ćete potaknuti cirkulaciju.

Komentari