Budi u Centru (tijela)

Budi u Centru (tijela)

Baveći se dugi niz godina raznim borilačkim vještinama i istočnjačkim metodama održavanja zdravog protoka Sile kroz fizičko i nefizičko tijelo, upoznala sam različite ljude i različite teorije o pokretu i dahu. Srela sam u tom okruženju praktikante koji su nastojali otvaranjem čakri riješiti bolove u ramenima i onih koji su mislili da je potrebno čučnuti što dublje sa što većim vanjskim opterećenjem da se bolovi u koljenima „probiju“.

Neki od njih su i uspjeli postići svoj cilj, neki su potražili novu metodu, a sve se svodilo i svodi na staru narodnu: “Kako zračiš – tako privlačiš.“ Bilo je to zanimljivo putovanje po različitim tatamijima Rijeke, Zagreba, Slovenije i Italije. Na jednom od tih tatamija sam upoznala današnjeg supruga; valjda smo zračili sličnom vrstom ludila, a tatami je i danas naš plesni podij.

Neke borilačke vještine su „mekane“, druge su žestoke; neke blokiraju napade, druge ih preusmjeravaju; neke su danas popularne zbog svoje obrambene, a druge zbog svoje meditativne uloge. No ono što im je svim zajedničko, jest centar tijela kao izvor moći i kiai, borbeni poklič koji proizlazi iz tog centra.

Evo me u godini 2016., sjedim za uredskim stolom i protežem trup dok pripremam članak. Od treniranja borilačkih vještina do danas završila sam nebrojeno puno tečaja, poslušala hrpu predavanja, certificirala se u raznim metodama od kojih većina nema veze s duhovnošću kao ni sa samoobranom, već se bave kvalitetnim pokretom u ulozi rehabilitacije, rekreacije ili sporta. Ipak, jedna te ista okosnica svakog kvalitetnog pokreta se provlači kroz sve sisteme vježbanja koje sam ja prakticirala: CENTAR TIJELA koji se nalazi u blizini pupka. Taj fizički centar tijela zove se još i centar moći, Powerhouse, Core, centar u kojemu drevni Kinezi akumuliraju Chi, Japanci Ki, yogini Pranu, a današnja moderna populacija u tom dijelu tijela akumulira – stres.

Što se zapravo događa u tom dijelu našeg tijela i zašto je on tako važan u energetskom i fizičkom smislu? Jesu li u pravu istočnjaci koji se energetskim vježbama trude generirati silu iz trbuha po cijelom tijelu, ili su u pravu današnji instruktori čiji trening ne prolazi bez “core-exercisesa”?
Istina je da se upravo na tom mjestu susreću fizička i metafizička strana našeg postojanja. Svi su u pravu, a evo i zašto:
Tajnu života možemo promatrati s mnogo gledišta, a naše današnje je dah (duh). Udah je prvo što napravimo nakon našeg izlaska iz maternice. Dogodio se u nastojanju da se izjednače tlakovi unutar i izvan tijela. Izdah koji slijedi je popraćen glasnim plačem, a to je ujedno i naš prvi kiai. Od tada pa nadalje, ritam sekcija sastavljena od dijafragme i srca, daje beat našem životu. Dok beba leži u svom krevetiću, većina njenih životnih procesa odvija se u trbuhu. Tu se vari hrana, tu se kreira pritisak kada se udiše, taj pritisak stvara preduvjet za plač, a sa svakim plačem se mišići trupa postepeno jačaju… Nastaje vaša prva core-vježba u životu! Krug je zatvoren. http://centar-miketa.hr/novosti/naucite-disati/

Anatomy trains po Thomasu Myersu

DIJAFRAGMA I NJEZINE ULOGE

Mišić dijafragma se nalazi ispod rebara, poprečno. Izgleda kao poluotvoreni kišobran koji dijeli prsni od abdominalnog dijela trupa. Kontrahira se kada udišemo te se povlači prema dolje. Tako povećava volumen pluća da bi ona akumulirala zrak. Spuštajući se niže u abdomen, u njemu stvara intraabdominalni tlak. Taj tlak je preduvjet za stabilizaciju trupa, koja će u ljudskom razvoju stupiti na scenu negdje u trećem mjesecu života, nakon puuuno “core-exercisesa” u vidu disanja, plača i naprezanja prilikom kakanja.

Uloga dijafragme je dvojna:

1. udisaj
1. stabilizacija trupa

Nisam pogriješila stavivši dvije jedince. Dijafragma nema prvu i drugu ulogu, obje su na prvom mjestu. O važnosti disanja za život ne treba puno govoriti, no stabilizacija trupa pomoću intraabdominalnog pritiska kojeg stvara dijafragma je tema o kojoj treba. Na tu temu ćemo još puno pisati! Za sad je važno da zapamtite da centar tijela ima važnu ulogu u našem treningu. A u idućem članku pročitajte kako kreirati pravilan intraabdominalni tlak i kako ga u treningu koristiti.

Nastavak slijedi:http://centar-miketa.hr/novosti/trbusno-ili-prsno-disanje/

Tea Miketa

Komentari