Vježbajte u uredu, 3. dio

Vježbajte u uredu, 3. dio

Možda su vas kolege do sad već prestale čudno gledati kako po uredu izvodite krive gliste? Možda su vam se neki od njih i pridružili? Ako nisu, njihov gubitak. Dajte im naš kontakt kad se bolovi u križima, ramenima, vratu ili glavi pojačaju.

Današnje dvije vježbe ciljaju na rameni pojas i na ruke. Ovisno o konstrukciji vaše uredske stolice, ove vježbice mogu imati svoje varijacije. Imate li volje, s vremenom možda postanete kreatori vaših vlastitih uredskih vježbi koje vam najbolje odgovaraju. U tom slučaju nam se odmah pohvalite!

1. Dlanovima čvrsto uhvatite stražnji  rub sjedišta  stolice. Potpuno pružite ruke u laktovima. Prsni dio kralješnice i vrat opustite kao da vam je glava jako teška. Ramena pomaknite unaprijed. Točnije; zauzmite položaj koji je potpuno suprotan od onog što ga preporučaju za sjedenje u uredu ili školi.

2. Zatim izdišući pokušajte potpuno izravnati kralješnicu, podižući glavu i pogled prema naprijed. Zamislite da vrhom tjemena možete dodirnuti strop i izdužite se što više. Tako međukralješničkim diskovima dajete mjesta i rasterećujete ih. Ramena opustite i dozvolite da ih vaše pružene ruke povuku snažno prema dolje. Osjetit ćete istezanje u predjelu spoja ramena i vrata. Lopatice pokušajte približiti, istežući tako prsa koja su inače tijekom dana najčešće pogurena. Opustite i vratite u početni položaj. Vježbu izvodite sporo. Pazite na svaki segment uživajući u njoj kao što pušači na puš pauzi uživaju u svakom dimu. Ponovite koliko vam puta paše, maksimalno 5 u jednoj pauzi.

Ako se ovo vašem tijelu dopalo, dodajte vježbi ove pokrete:

Zauzmite poziciju sa slike broj 2, pa polaganim pokretima i uz izdah počnite spušteti glavu do eventualne granice neugode. Ako nema neugode, pognite glavu koliko vaši mišići dozvole. Zadržite trenutak i osjetite postoje li zatezanja i na kojoj strani vašeg vrata ili ramena. Ponovite 5 puta i promatrajte jesu li zatezanja manja ili se pojačavaju. U slučaju posljednjeg, ne ponavljajte vježbu i razmislite o pregledu!

Sljedeća nadogradnja su pokreti glavom u lijevo i desno, kao da želite uho nasloniti na jedno pa na drugo rame. Također počinjete iz pozicije sa like br 2 i osluškujete zatezanja u predjelu ramena, vrata, glave.

Ako vam se ova modifikacija dopala i nije stvorila neugodu, pređite na rotacije! Ove su kretnje od neizmjerne važnosti za naše diskove, jer u njih dovode svježu krv sa zalihom kisika i na taj ih način hrane. Iz istog položaja izdužene kralježnice i opuštenih ramena te spojenih lopatica, glavu počnite okretati u lijevo i desno, kao da bradom želite dotaknuti rame s jedne pa s druge strane. Sporo, izmjenjujući duboke udahe i izdahe, kontrolirano.

Osluškujte svoje tijelo. Osjetite li vrtoglavicu ili laganu glavobolju, sjetite se da te simptome izazivaju i prve cigarete, a kasnije se tijelo navikne. Ne odustajte. Stvoreni smo da se gibamo cijelim tijelom, ne samo prstima po tastaturi.

Budite u Centru!

Tea Miketa

 

Komentari