Znate li kako ustati s poda?

Znate li kako ustati s poda?

Opće je poznata činjenica da starijoj dobi postoji povećan rizik od gubitka ravnoteže, pada i loma kostiju. Potonjem doprinosi i pojava osteoporoze, naročito kod žena. No, statistike pokazuju da veći dio starije populacije ne umire zbog pada, već zbog nesposobnosti da se nakon pada ustane s poda.

Dok smo bili djeca, želja za kretanjem davala nam je veliku motivaciju upravo za ustajanjem i bipedalnim gibanjem. Kroz kasniji život, ustajanje se svodi na ono sa stolice ili s kreveta, a s godinama i to postaje sve bolnije i teže. Čak su i plaže prepune ležaljki, a dobri stari izleti na dekicama su sve više zamijenjeni druženjima oko izgrađenih roštilja, stolova i klupa.

Gibanja na podu dio su naših treninga, a tursko dizanje neizostavan dio programa za sve instruktore koji žele pristupiti certifikaciji. Ta je vježba nastala po uzoru na prirodna gibanja djeteta u razvoju. Ponavljanje ovih pokreta potiče propriocepciju, stabilnost, mobilnost i naravno, jakost, posebno kada se u slobodnu ruku doda vanjsko opterećenje; najčešće kettlebell.

Metodički pristup poučavanju sastoji se od izvođenja pokreta bez opterećenja, dok se ne nauči obrazac. Zatim se pristupa učenju tehnike s papučom na slobodnoj ruci, radi poticanja propriocepcije, stabilnosti i fokusa. Nakon što se doda kettlebell, klijenta “čuvamo” metodom koju nazivamo spotting.

Dok vježbač izvodi TGU, partner ili instruktor ga prati i osigurava da kugla uvijek bude u najboljem mogućem odnosu na polugu; ruku i centar ravnoteže. Naravno, partnerov hip hinge položaj također zahtijeva koncentraciju na svoju izvedbu i na sigurnost partnera.

Tursko dizanje

Želite li znati kako nekoga poučiti vježbu, najprije je trebate znati izvesti sami. Ako ne znate, tu su naše ETM radionice na kojima ćete upeglati svoju tehniku. Kad je tehnika savladana, možete pristupiti ETM certifikaciji za instruktore, na kojoj ćete dobiti mnoštvo alata za poučavanje drugih!

Tea Miketa
Foto Vladimir Mudrovčić

Komentari