Vaga, kilaža, potkožno masno tkivo i mišići

Vaga, kilaža, potkožno masno tkivo i mišići

Učestalo vaganje je dobro za praćenje tjelesne transformacije? Ako imaš veliku količinu potkožnog masnog tkiva kojeg želiš izgubiti, vaga će ti u početku pomoći u tome. Ali ako se radi o “dvije/tri kile gore ili dolje”, tada ona više nije dovoljno precizna. Jer, danas ćeš imati gore, a sutra dolje. Svakodnevno vaganje će te isfrustrirati jer ćeš pomisliti da nešto radiš krivo i da nešto nije u redu s tobom. Wrong! Vaga je kriva .

Vaga je neprecizan i zastario mjerni instrument! Dobro došli u 2023. i modernu tehnologiju!

Iako se već godinama puno piše o tome, vježbači kao da baš ne žele pogledati istini u oči i evoluirati na novi i bolji način mjerenja. U utorak im objasnim o propustima vaganja tjelesne mase, oni mi već u srijedu veselo javljaju da su se vagali i izgubili kilu od jučer. Ma daj! Stvarno? Jesi imala obilniju stolicu, popila manje tekućine i možda se vagala bez jakne? Pa naravno da imaš kilu manje.

Ozbiljni problemi ipak nastaju kada ista osoba trenira mjesec, dva dana i shvati da ili nije uopće izgubila na masi; ili je, ne daj Bože nikome čak i dobila na masi! E tu se sad već potajno okrivljuje proteinski shake koji nas nabilda, trener koji nije zadao dovoljno kardia, sistem prehrane kojeg je nutricionista prepisao PROTIV volje klijenta i zadao mu da jede i kruh, i rižu, i paštu pa čak i slatku lubenicu!

Iskreno, ovdje svaka suradnja sa mnom pada u vodu. Ako nisi savladala abecedu, uz najbolju te volju ne mogu naučiti pisati sastavak.

ZAŠTO VAGA NE DAJE PRECIZNE REZULTATE?

Vaga mjeri tvoju tjelesnu masu i izražava je u kilogramima.
Zamisli da si kod mesara i kupuješ ramsteak. Fiorentinu, da budemo precizniji. Cijena tog komada je 50 eura po kili. U tu kilu, odnosno tih 50 eura, ulaze i kosti i masnoće koje se nalaze na tom mesu. Kada skineš kost i masnoću, ostat će ti možda 60 grama čistog mesa, odnosno mišića. 35 grama teži kost, a 5 grama ide na masnoću. Kad tako gledaš, osjećaš se malo prevareno, di je ta kila koju si planirala jesti?
E pa na isti te način vara i kućna vaga!

Kada započinješ s procesom tjelesne preobrazbe, što ti zapravo želiš izgubiti, a što dobiti, koja tkiva? Kladim se da želiš izgubiti potkožno masno tkivo i dobiti malo mišića, a kosti učvrstiti radi zaštite od osteoporoze. Maščoba je toliko lakša od mišića da ako  izgubiš ukupno kilogram masti, to će se vidjeti na tvojemu tijelu, jer 1 kg masnoće zauzima veću zapreminu od 1 kg mišića. A ako dobiješ kilogram mišića nećeš naročito narasti jer zapremina mišića je puno manja od zapremine masti.Vizualno  – primijetiti ćeš promjenu. Izgledat ćeš bolje i traperice će ti bolje stajati
Zadovoljna,stat ćeš  na vagu!
I sad ide ona muzika iz Hitchcockovih filmova.
Kilaža je ostala ista!
Eto, zato vaga nije dobar mjerni instrument za praćenje tvoje tjelesne metamorfoze.

KOJA MJERENJA SU PRECIZNIJA OD VAGE?

Kaliper kojim možeš obuhvatiti potkožno masno tkivo i voditi evidenciju iz mjesec u mjesec hvatajući uvijek na istom mjestu. Najjednostavniji se može nabaviti na e-bayu i cijena mu je oko 2 dolara.

Čak i krojački metar će dati bolje rezultate, a najjednostavnije je slikati se u ogledalu u kupaćem kostimu svakog mjeseca nakon menstruacije, natašte, nakon nužde.

Najpreciznija je ipak Tanita, uređaj kojeg možeš naći u većini fitness centara, a koji će dosta detaljno odraditi koliko imaš tog dana potkožnog masnog tkiva, visceralne masnoće, vode, mišića i kostiju.

Više o temi pročitaj u ovom članku.

DOMAĆA ZADAĆA:

Prestani biti opsjednuta kilažom! Nađi novi fokus. Na primjer, disanje. Ili izmisli neku lijepu krilaticu koju ćeš ponavljati u sebi, na primjer, vaga nije mjerilo moje ljepote, dobrote i vrijednosti 🙂

Ako želiš promjenu, javi nam se mailom: info@centar-miketa.hr

Tea Miketa

Komentari