Zaboravite vagu

Zaboravite vagu

Postnovogodišnje i ine dijete nekako uvijek započinju i završavaju svečanim penjanjem na vagu, taj tron svih carica-izjelica. Priznajmo, svi smo mi izjelice. Još nisam upoznala (psihički zdravu) osobu koja ne voli jesti. Grickati. Prigristi. Ubaciti u kljun. Ćopkati. Blagovati.

Bilo kako bilo, metabolizam s godinama usporava svoje procese i nakon tridesete je nekako sve teže i teže poprimiti željenu kilažu ili oblik. Često imamo prilike raditi s osobama koje i nisu toliko nezadovoljne svojim izgledom, nemaju potrebu dobiti na kondiciji jer su za potrebe svog dnevnog ritma zapravo poprilično fit, ali padaju u depresiju kad stanu na vagu.

„Imam 53 kile!“
„Imam 57 kila!!!“
„Imam 60 kila!!!!!!“
„Moram izgubiti još 3 kile.“
„Ove 2 kile jednostavno ne idu dolje!“
„Ne mogu se riješiti tih zadnjih 5 kila viška…“
Naše uši preskaču nepotrebne informacije, pa nam te brojke jednostavno napuste sistem većom brzinom no što su i ušle. Teži dio posla je uvjeriti klijenta da kilaža i dobar izgled doista i imaju zajedničkih točaka, ali da postoje i bolja mjerila.

Jer, ako netko radi na liniji pa sa 105 kg padne na 70, onda je to svakako mjerljivo i evidentno. Ali, kako možemo znati koliko je dekagrama imala naša jutarnja stolica i koliko smo izbacili od one obvezne dvije litre vode koje pijemo na dan??? Koliko vas je otežao odrezak koji ste pojeli i te jesu li sve te jestvine i tekućine sad dio vas i vašeg tijela, ili se one trebaju oduzet kad mjerite svoju kilažu??? A što je sa ženama koje imaju velike i teške grudi? Kako one mogu upasti u onu formulu idealne težine: visina -110, ako im svaka cica ima kilu i pol?

Još jedna važna pojedinost koju štovateljice vaga propuštaju znati je omjer težine mišićne mase i potkožnog masnog tkiva. Kilo sala zauzima puno više prostora od kile mišiće. Znate onu usporedbu što je teže kilo perja ili kilo željeza? Naravno da je jednake težine, ali će perja biti puno više. One cure koje održavaju liniju pravilnom prehranom, a ujedno i vježbaju, primijetit će da im već nakon mjesec dana odjeća bolje stoji, ali da nisu izgubile na kilaži koliko su zamislile (čitaj, koliko su modni magazini propisali). To se događa zato što vježbanje izgrađuje mišiće i rastapa masnoće, a ne pretvara salo u mišić kao što se često voli zabludjeti.

Narastu li vaši mišići, kilaža također raste i to još više nego kad prikupljate salo, jer je mišićno tkivo puno teže on onog masnog. Dakle, nešto će se otopiti, a nešto izgraditi, pa ćete s kilažom opet biti negdje na „par kila viška“.

Osim ako vagi ne kažete: „Ne!“ i odlučite se za suvremenije i pouzdanije metode.
Među najpouzdanijima je mjerenje postotka potkožnog masnog tkiva pomoću kalipera, ali i običan krojački metar kojim ćete izmjeriti nadlakticu, natkoljenicu i struk će dati dobru referentnu točku.

Nemate li sve ovo, jednostavno se svucite u donje rublje i okinite selfie u ogledalu. Činite to svakih tjedan dana stojeći uvijek na istom mjestu pred ogledalom, a nakon mjesec dana usporedite fotografije. Ako vidite razliku, na pravom ste putu! Odjenite nešto što vam dobro stoji i zagrlite život!

Tea Miketa

Komentari