Terapija mirisom

Terapija mirisom

Sve je više onih koji se žale na umor, a tome nikako ne pomaže i ovo ćudljivo vrijeme. Na poslu vam je teško, a do godišnjeg odmora još je puno. Postoji način kako da si pomognete. Mirisom. Da, upravo mirisom i to ne bilo kojim. Riječ je o eteričnim uljima. Aromaterapija je danas prisutna u svim sferama života pa tako i na poslu. Odgovarajuća eterična ulja, osim što su ugodna mirisa, utječu na koncentraciju i na raspoloženje. Pa krenimo redom.

Ružmarin razbuđuje i potiče koncentraciju. Ne morate ga kapati u aroma lampu, dovoljno je nakapati maramicu i povremeno je prinijeti nosu. Ako boravite u prostoriji u kojoj je jako puno računala nabavite ulje lovora jer pročišćava zrak. Ako ste kronično umorni pomogla bi vam šetnja borovom šumom, a budući da borova u gradu baš i nema nabavite si eterično ulje alepskog bora. Naime, zrak oplemenjen ovim eteričnim uljem odmara. Niskotlakašima će pomoći ulje kadulje koje drži budnima i svježima, pa ako nemate volje nizašto, kadulja je pravi izbor za vas.

Limun i slatka naranča pomoći će boljoj produktivnosti na poslu, a ako prostor redovno oplemenjujete ovim uljima i vaši kolege bit ćete manje bolesni. Limun pročišćava zrak u prostoru i idealno je u vrijeme kada vladaju prehlade, a dobar je i za one koji ponekad imaju napadaje panike. Jednak učinak ima i ulje bergamota. Slatka naranča će svakome podići raspoloženje.

Još jedno ulje koje podiže raspoloženje, ali ga ne smiju koristiti oni koji imaju visoki krvni tlak, jest ulje paprene metvice. Kada ste jako umorni, a poslu nikad kraja, među dlanove utrljajte jednu kap eteričnog ulja paprene metvice. Dlanove zatim prinesite nosu i kratko udišite. Nakon toga izmasirajte vrat i sljepoočnice.

E sad, kako osvježiti prostor eteričnim uljem. Načina je nekoliko, uz aroma lampe, koje zbog svjećica negdje nisu dozvoljene, sve se češće koriste električni difuzori. U tom slučaju na papirić je dovoljno nakapati dvije kapi ulja. Najjeftiniji je način nabaviti šišarku bora. Sigurno imate kući bar jednu koju ste donijeli kući s ljetovanja. Svaka dva dana pokapajte ju omiljenim uljem, nikome neće smetati i posve je bezopasna za radni prostor. Još jedan „difuzor“ koji je bezopasan za okolinu jest glinena pločica koja se također svakih nekoliko dana nakapa omiljenim uljem.
Ako ipak možete koristiti aroma lampu tada znajte da na 1 dcl vode ide 1 kap ulja na kvadratni metar prostora. Znači pet kvadrata, pet kapi ulja.

Još jedan trik koji možete primijeniti bez da mirisom uznemiravate ljude u svojoj radnoj okolini jest da prije posla koristite mješavinu ulja koju sami napravite. U bočicu s raspršivačem ulijte 5 ml biljnog glicerola ili isto toliko alkohola, dodajte 30 do 50 kapi ulja po želji te oko 1 dcl vode. S tom mješavinom, a mi preporučujemo kombinaciju limuna, slatke naranče i lovora, pošpricajte auto i uživate u mirisu koji će vas razbuditi dok se vi vozite na posao.

Komentari