Smiješajte salatu na poslu

Smiješajte salatu na poslu

Proljeće nas je počastilo svojim dolaskom. Još da se i vremenske prilike ustale pa da svi uživamo u toplim, dugim i sunčanim danima i našoj sreći neće biti kraja. Proljeće u prirodu donosi zelenilo, a sve su zelenije i tržnice na kojima ima sve više sezonskog povrća. I u njemu treba uživati što više.

Treba očistiti organizam od zime i osvježiti ga vitaminima i mineralima. Oni koji imaju sreću i rade velik dio dana provode na poslu i pritom uopće ne misle da se i u uredu možemo prilično zdravo hraniti. Pauza za ručak svima je omogućena i sigurno svatko ima makar ladicu ili ormarić u kojem može čuvati vlastitu zdjelicu za salatu i beštek.

Ako je ladica veća tu se u jednoj kutiji može naći i mala bočica s maslinovim ulje, sol i papar, pa čak i sjemenke suncokreta, bademi, lješnjaci… sve redom namirnice koje mogu stajati na sobnoj temperaturi, a vama će pomoći da se i na poslu zdravo hranite. Ako nemate ladicu kod kuće pripremite dressing – u maloj staklenci pomiješati maslinovo ili bučino ulje, limun i malo soli. Staklenku poklopiti, promućkati i dressing je spreman. Danas donosimo tri ideje za koje se prva priprema obavlja kod kuće, a druga na poslu. Ako ste među sretnicima koji na poslu imaju čajnu kuhinju sve možete obaviti tamo. Sve će vas ove salate držati sitima, neće opteretiti vaš želudac, a tijelo će opskrbiti brojnim vitaminima i mineralima. I ne zaboravite žvakati jer hrana koju samo utrpate u sebe neće imati povoljan učinak na želudac. Sjetite se da probava počinje u ustima.

Salata s tunom

Sastojci: mala tuna u salamuri (ako ste muškarac može i velika), 1 naribana mrkvica, vrećica miješane salate (ovo možete i sami kod kuće oprati i smiješati – radič, mlada salata, matovilac), žlica sjemenki suncokreta, žlica sezama, sol, papar, maslinovo ulje, limun

Priprema: Tunu ocijediti, pomiješati s naribanom mrkvom i salatom, posuti sjemenkama koje ste prethodno prepržili na suhoj tavi, začiniti i jesti odmah.

Salata sa skušom i jajem

Sastojci: 1 limenka skuše u ulju, 1 tvrdo kuhano jaje, 1 mozzarella, rukola, sol, maslinovo ulje i limunov sok

Priprema: Skušu dobro ocijediti, pomiješati s jajem narezanim na ploškice, mozzarellom narezanom na kockice i začiniti. Tek onda pomiješati s rukolom. Sve sastojke osim rukole možete pomiješati već kod kuće i onda salatu zgotovite na poslu. Ova salata dugo će vas držati sitima.

Salata od graha s rotkvicama

Sastojci: rukola, matovilac, pola limenke graha, nekoliko rotkvica, mala tuna iz salamure, limunov sok, maslinovo ili bučino ulje

Priprema: Ovo je još jedna zasitna salata koju djelomično možete pripremiti kod kuće. Ocijediti i malo isprati grah, ocijediti tunu, a rotkvice narezati na ploškice. Tunu i grah promiješati spremiti u posudu i ponijeti na posao. Kod kuće već možete promiješati rukolu i matovilac, a rotkvicu spremiti u odvojenu posudicu. Na poslu sve sastojke pomiješati i začiniti dressingom.

Komentari
×

Zanima me