Osvrt na AEQ radionicu u Centru Miketa

Osvrt na AEQ radionicu u Centru Miketa

U subotu 23. svibnja, nakon gotovo dvomjesečne stanke u Centru Miketa na Turniću održana je edukacija uživo. Riječ je o AEQ radionici održanoj uz stručno vodstvo Aleksandra Mikete. Na njoj je bio i Noa Poklepović koji je s nama podijelio svoje iskustvo.

“S kliničkom somatikom susreo sam se i prije ove radionice tijekom nekoliko individualnih susreta s Aleksandrom Miketa te mogu reći kako mi je potpuno promijenio pogled na vježbanje i pokret i to u samo nekoliko sati razgovora. Upravo me to motiviralo da pohađam radionicu i naučim više o ovoj metodi.

Kao sin dvoje kineziologa sportom se bavim od kada znam za sebe. Veći dio mladosti proveo sam na teniskom terenu gdje sam nebrojeno puno puta igrao s bolovima i nelagodom, pogotovo u leđima. Kako to obično i biva, tijekom adolescencije upoznao sam se s teretanom i treningom s utezima. Sljedeći filozofiju “no pain no gain”, ego dizanjem, “brže, jače, bolje” i slično, mislio sam da ću osnažiti i izgraditi fit tijelo i riješiti se bolova, no kao rezultat svega došli su problemi s kralježnicom i kukovima te vrlo asimetrična postura tijela, kakva baš ne priliči mladom čovjeku.

Prijatelj mi je prije godinu dana ukazao na rad Centra Miketa te mi se njihova priča jako svidjela, kao i vrijednosti koje zastupaju pri vježbanju, ali i one životne. Pri prvom susretu s Aleksandrom i somatikom dobio sam “veliki hladan tuš”. U naizgled jednostavnom pokretu bez utega, traka, šipki ili bilo čega, nisam imao apsolutno nikakvu kontrolu nad tijelom pogotovo ramenima. Svaka kontrakcija mišića bila je nagla, nasilna i bez kontrole. Opuštajući pokreti izazivali su u meni napetost, a osim toga uvidio sam kako ni najosnovniju stvar ne radim kako spada, a to je disanje. Shvatio sam koliko je posla ispred mene. Počevši od jednostavnih pokreta i kontrole tijela nad njima jer upravo su oni “kamen temeljac” za dalje. Kod mentora Aleksandra dojmila me se sposobnost učenja pojedinca novim pokretima, kao i povezivanje emotivnih stanja i problema s lošom posturom tijela, što je na mene ostavilo najveći dojam i osvijestilo kako gledam na svoje tijelo.

Na radionici smo naučili nešto više o somatici, različitim refleksima te pojmu senzomotorna amnezija koja se konkretno kod mene najviše manifestira kroz bolove i tenzije u leđima i vratu, ponajviše radi stresa. Radeći dva pokreta tijekom dva mjeseca uspio sam ukloniti tenzijsku bol te promijeniti obrazac razmišljanja kako bi uklonio nepotreban stres. Kod prenošenja teorijskog znanja kod Aleksandra me se dojmila njegova sposobnost korištenja mnoštva analogija i primjera kako bi nam približio pojmove i temu, te proces učenja učinio zabavnim. Prakticirajući više pokreta tijekom cjelodnevnog druženja postepeno sam osjećao lakoću u tijelu, a kontrola pokreta i tijela na početku i na kraju radionice bila je “nebo i zemlja”. Uvidio sam razlike u kontroli između lijeve i desne strane tijela te osjetio mnoštvo zaboravljenih mišića. Postupno sam osvijestio kako da napeti mišići nakon nekoliko kvalitetnih pokreta postanu opušteniji.

Aleksandar je odlično vodio radionicu i fascinira me njegova mirnoća, strpljenje i humor. Vikend nije mogao biti bolje proveden te se radujem i motiviran sam za daljnje učenje i druženje”, zaključio je Poklepović.

Komentari