Naučite disati!

Naučite disati!

Disanje je jedan od najvažnijih mehanizama ljudskog tijela. Udišemo kisik, koji je neophodna za održavanje organizma na životu, oko 15000 puta dnevno, a izdišemo ugljični dioksid. Pretpostavljamo da vam nismo rekli ništa novo! A sad napravite kratki test: sjednite uspravno i duboko udahnite i izdahnite 5 puta. Promatrajte kako se vaše tijelo giba. Je li vam ugodno dok dišete? Osjećate li zatezanje u nekom dijelu tijela, možda vratu ili ramenima? Jesu li vam se prsa pomakla ili ste primjetili da se angažiraju mišići trbuha ili ramena? Zapišite sve što ste zapazili pa pročitajte ovaj tekst!

Muskulatura odgovorna za disanje

Dijafragma je udisajni mišić. Osamdeset posto posla oko udisaja je na njoj. Smještena je ispod rebara, a dijeli prsni koš od abdomena. Raširena je u solarnom pleksusu poput padobrana koji se prilikom udisaja giba prema dolje, kreira pritisak u trbušnoj šupljini što uvlači zrak u pluća. Prilikom normalnog disanja, trbuh i rebra se šire. Ostatak od 20 posto obavlja pomoćna respiratorna muskulatura koja se nalazi u prsima. A kada disanje preuzmu pomoćni mišići i mišići koji u njemu uopće ne bi trebali sudjelovati, ramena se podižu prilikom udisaja. http://centar-miketa.hr/novosti/budi-u-centru-tijela/ ‎ Swift Page Builder

Zašto se to događa?

Vječno pitanje o kokoši i jajetu još jednom je na repertoaru! Ako dijafragma ne radi pravilno, disanje obavlja pomoćna muskulatura što dovodi do takozvanog plitkog disanja, nedovoljne opskrbljenosti kisikom unutar tijela te stanja stresa. Ako je tijelo u stalnom stanju stresa (moderan stil života), disati će plitko, a dijafragma će prestati raditi pravilno.

Posljedice

Plitko disanje je izvedivo i spasit će stvar kad zaškripi, no na duge staze ima negativne posljedice. Neke od njih su bol u vratu ili ramenima, bol u leđima, trnci u rukama i glavobolja. Hernija želuca i loše probavljanje hrane još je jedna od mogućih posljedica koja vodi daljnjim komplikacijama kao što su pretilost, alergije na hranu, grčevi i loša probava.

Vježbe

Počnite ležeći na trbuhu na ravnoj podlozi, čela oslonjenog na tlo. Ruke savijte u laktovima, a šake položite na tlo pored ušiju.  Nastojte aktivirati trbušne mišiće prilikom udisaja. Osjetite kako trbuhom pritišćete tlo i kako se vaša leđa rasterećuju. Obratite pozornost na to postoji li napetost u nekom drugom dijelu vašeg tijela: ramena, vrat, gluteusi… Probajte je otpustiti i koncentrirajte se na trbušne mišiće. Nakon jedne minute sjednite i primjetite je li se osjećaj u tijelu promijenio. Osjetite li vrtoglavicu, to znači da je kisik ušao u neke dijelove vašeg tijela gdje nije zalazio dugo. Ponovite još dva puta.

Idealno bi bilo ovu vježbu raditi svako jutro i svake večeri prije spavanja.

Javite nam imate li uspjeha!

Tea Miketa

Komentari