Ne zaboravite – disati!

Ne zaboravite – disati!

Disanje je proces bez kojeg ne možemo, a jako smo ga zapostavili. U fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji kralježnice jako se daje naglasak na pravilno disanje. U slučaju da ste kao dijete išli na korektivne vježbe radi skolioze ili kifoze sigurno ste jedan dio terapije posvetili disanju.

Dr. Karl Lewit je govorio “Ako ne kontroliraš disanje ne kontroliraš i pokret”, “Ako disanje nije normalizirano neće ni pokret”. Naravno bio je u pravu, a svi vi koji ne znate tko je on bio može vas biti sram i za kaznu (ili nagradu) odradite 100 swingova. Nakon toga googlajte.
Disanje je povezano s posturom, stabilnošću i pokretom. Iznenađujuća većina ljudi,sportaša ima suboptimalni obrazac disanja. Zbog toga i imaju probleme s posturom, stabilnošću, balansom i lošom performansom. Bez optimalnog disanja neće biti ni optimalne performanse.

Kontrolirano disanje pomoći će vam u stresnim situacijama kakve god prirode one bile. To može biti ispit, utakmica, vjenčanje, odlazak kod buduće punice ili obaranje rekorda u Dead Liftu. Ne govorim o običnom disanju već o metodi koja će vam pomoći da izvučete maksimalno. Poznato je da razne škole yoge koriste određene vrste disanja koje su usvojile čak i neke vojne postrojbe, ali i sportaši.

Možemo ga nazvati borbeno ili taktičko disanje, a namjera nam je da umirite tijelo i um. Već smo pričali i pisali dosta o disanju. Cilj je da se diše samo dijafragmom te da ne koristite pomoćnu respiratornu muskulaturu. Stalno korištenje pomoćne respiratorne muskulature izaziva niz problema s vratnom kralješnicom i ramenima. Također na ovaj način šaljete mozgu informacije da ste u stanju stresa ili u životnoj opasnosti. Još jedan od razloga da vam ovo bude svakodnevna praksa.

Kako disati

Lezite na leđa, a stopala stavite na pod tako da se noge opuste, ali i donji dio leđa. Noge možete staviti na klupicu ili loptu. Kasnije pokušajte ovo vježbati sjedeći pa stojeći. Budite što opušteniji, a ako će vam biti lakše ruke možete položiti na trbuh ili uz tijelo.

Usta zatvorite, zubi su spojeni, a jezik postavite na nepce tamo gdje zubi ulaze u zubno meso. Na ovaj način stimulirate RAS (reticular activating system) koji pomaže vašem mozgu da se opusti. Zamislite da između pupka i stidne kosti imate balon koji želite napuhati. Ne želite podizati prsni koš nego cijeli srednji dio tijela. Taj balon se treba širiti koncentrično u svim smjerovima. Bit će dosta zahtjevno osjetiti to u početku, ali potrebna je praksa da bi ovo postalo automatsko. Disanje je automatski proces, no ipak možemo utjecati na njega.

Nakon što ste uspjeli osjetiti i napuhati cijeli abdomen bez da upotrebljavate pomoćne respiratore vrijeme je za drugi zadatak. Udah i izdah neka traju 4 sekunde, a pauza između neka traje 2 sekunde. Ako je to problem probajte naći vlastiti ritam dok ne uspijete na ovaj način.

Ovo vam može pomoći u stresnim situacijama, ali i kao priprema za neke važne događaje.

Aleksandar Miketa

Komentari