Martina Jerbić, dr.med.: Postoji način da si osiguramo zdrav i sretan život

Martina Jerbić, dr.med.: Postoji način da si osiguramo zdrav i sretan život

Martina Jerbić, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije s tridesetogodišnjim radnim stažom u medicini, rođena je Varaždinka. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1991.g.  Godine 2015. otvara svoju privatnu ginekološko-opstetričku  specijalističku ordinaciju  čiji je sljedbenik Poliklinika Nanna osnovana u prosincu 2016.  godine i upotpunjena psihijatrijskom djelatnosti. Od tada Martina Jerbić  postaje Ravnateljicom poliklinike Nanna sa sjedištem u Varaždinu. U Rijeci ćemo je ugostiti na Panelu Meno Cure gdje će govoriti na temu “Hormonsko nadomjesno liječenje i seksualnost žena u perimenopauzi.

Uskoro ćemo vas po drugi put ugostiti na panelu Meno Cure u Rijeci. Kako ste zadovoljni prvim susretom s Riječankama te što očekujete sada?

– Riječanke su znatiželjne , suradljive, otvorene , nadasve prijateljski nastrojene i spremne na nove izazove. Sjajna individualna i kolektivna osobnost koja mi je bila nadahnjujuća i davala „ vjetar u leđa“. Naime, imala sam dojam da su shvatile da je najbolji recept za zdrav život u periodu promjene čuti samu sebe i mijenjati se kako bi drugi oko njih bili sretni i zadovoljni.

Što vas je potaklo da se priključite panelu Meno Cure?

– Zapravo je suradnja došla sama po sebi. Već dugi niz godina djelujem holističkim pristupom u svojoj medicinskoj praksi što rezultira mnogim pozitivnim promjenama žena u perimenopauzi. Povratne su informacije sjajne, žene su otvorene i zadovoljne , a takvo je i njihovo okruženje. Veseli me biti dio sposobnog i neopterećenog tima jer u našoj suradnji vlada princip jednostavnosti, razumijevanja i poštovanja profesionalne osobnos

Ginekologinja ste za koju u biografiji stoji da ste uveli niz suvremenih pristupa metodologiji u zdravstvu. Što vas je na to potaklo?

– Ljudski se um i ljudske potrebe mijenjaju s razvojem tehnologije i različitih pristupa našem radu i djelovanju u društvu. Neprihvatljivo mi je 30 godina raditi posao na isti način jer ne dovodi do rezultata. Na primjer, naručivanje pacijentica. Kada sam 1992.počela raditi , jedini način naručivanja je bio telefonskim putem, a danas moramo prihvatiti činjenicu da ljudi žele svoj problem riješiti što prije i što bolje, stoga se moje pacijentice mogu naručiti i putem Facebooka, messengera, Instagrama, e-maila i drugih mreža pri čemu promptno dobe termin i tako riješe svoj ginekološki problem. Osim toga , osjećaju se zdravo, zaštićeno i šire dobru energiju gdje god dođu. Meni je to sjajno! Tako bih voljela da i drugi rade u odnosu na mene.

Njegujete holistički pristup liječenju koji uključuje i  bioidentične hormone. Možete li nam pojasniti što su to bioidentični hormoni te kako oni utječu na žensko zdravlje?

– Već sama riječ govori da se radi o hormonima identičnim našim, endogenim  hormonima. S obzirom na to da naši hormoni balansiraju zajedničkim snagama sve naše sustave , tako i ti hormoni rade istim načinom.  Stoga ih možemo nadoknaditi kada se prirodno počinju smanjivati. Nadoknada osigurava da se osjećamo kao prije, funkcioniramo zdravije i sprečavamo mogućnost posljedica starenja na naše zdravlje.

Koje su prednosti liječenja bioidentičnim hormonima?

– Prednosti su mnogobrojne , a njih će naše Riječanke moći čuti na nadolazećem panelu. Vjerujem da će svi pronaći neku dobrobit za sebe.

Liječnica ste s više od 30 godina prakse. S kakvim su se ginekološkim problemima žene suočavale na početku vaše karijere, a s kakvima sada?

– Ginekološki problemi žena su uvijek isti, to se ne mijenja. Ali, mijenja se način na koji žene te probleme žele i mogu riješiti. Starije žene se teže odlučuju na promjene, dok su mlađe žene više spremne na novitete, ali to je i normalno. U narodu se kaže: „ Ako je moja mama mogla bez hormona , mogu i ja“. To je jednim dijelom točno, ali drugim dijelom nepotpuno. Naime, naše su bake i majke imale potpuno drugačije životne navike i potrebe nego mi to imamo sada. Da bismo npr. ostvarili želju da putujemo u dobi od 50 godina pa nadalje i kada dođemo u mirovinu , potrebno je da imamo „ zdravo srce, zdrave kosti i  zdrav um“.  Za to nije nužno da žena uzima hormonsko nadomjesno liječenje bilo kojeg tipa, ali si ipak možemo nekako pomoći osigurati zdraviji pogled na život. To ovisi o njenim željama, potrebama, karakteru i načinu života.

Prva ste ginekologinja u Hrvatskoj koja ste završili dvogodišnju edukaciju iz područja seksualnih poremećaja. Kako ste se odlučili na tu edukaciju?

– Moj motiv je bio pitanje mnogih žena koje glasi: „ Da li postoji pilula za orgazam?“ U tom se pitanju kriju mnoga dublja pitanja poput: kako poboljšati odnos s partnerom? Kako se više otvoriti seksualnosti? Što moram učiniti kako bih postala ljepša i privlačnija svom partneru? Koliko je seksualni odnos bitan u partnerstvu? I tako dalje.  Ako si postavljamo takva pitanja, a ne znamo na njih sami odgovoriti, postajemo povučeniji u sebe, gubimo samopouzdanje, teže komuniciramo ( ili ne komuniciramo) s partnerom i tako gubimo onu iskru ljubavi koju smo godinama stvarali i tražili u našem odnosu. To jednako vrijedi i za muškarce i za žene. Na spomenutoj edukaciji sam shvatila odgovor na prethodna pitanja, a ti mi odgovori jako pomažu u svakodnevnom radu sa ženama. I o tome će riječi biti na panelu Meno Cure.

Koliko su žene uopće spremne razgovarati o problemima u seksualnom životu?

– Sve su žene spremne o tome razgovarati kada se za to odluče. Nema iznimke! Najvažnija je odluka da se nešto želi promijeniti, ostalo je lako. Žene su istovremeno i krhka i snažna bića. Kad shvate istovremeni osjećaj moći i krhkosti, njihov se pogled na život mijenja i postaju zdravije. Jasan primjer toga je trudnoća – kao moćno razdoblje žene  i porod – kao krhka i nesebična ljubav koju žena može pružiti . To ne znači da žene koje nisu rodile ne mogu istovremeno osjećati krhkost i snažnu moć. One svoj predani dualizam osjećaja (moć i krhkost ) najčešće izražavaju kroz svoju profesiju zbog čega su izuzetno sretne, zdrave  i uspješne! Mene takve žene fasciniraju.

 S kojim se seksualnim problemima žene koje su u perimenopauzi, a zatim i u menopauzi najčešće susreću?

– Predlažem da o tome razgovaramo na panelu jer teško je jednom riječju navesti seksualne probleme žena u perimenopauzi i postmenopauzi.  To ovisi o njihovim okolnostima, karakterima i željama.

Komentari