Od kliničke somatike do AEQ metode®

Od kliničke somatike do AEQ metode®

Učinke vježbi kliničke somatike vježbi na neuro-mišićni sustav imao sam priliku promatrati u godinama rada s mojima klijentima. Aktivni terapije sa somatskim vježbama su rezultirale u značajnim promjenama i poboljšanju života za mnoge od mojih klijenata, ali nažalost, blagotvorni učinci trajali su samo nekoliko mjeseci. Na kraju su se vratili na prethodno stanje i izvode vježbe samo povremeno, kada bol postaje previše uznemirujuća.

Kada sam proučavao različita područja fizike i ljudskog gibanja, sve više sam shvaćao koliko se život promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća, postao je puno brži, a time se smanjila i sposobnost ljudi, da se koncentriraju i prilagođuju, a to je omogućila tehnologija. Za takav život potrebno je puno energije, ali i aparati koji rade umjesto nas te nam ušteđuju vrijeme. Dok koristimo naše vrijeme racionalno, kada je u pitanju korištenje naše energije situacija je druga. Naše tijelo se je tijekom evolucije i borbe za opstanak razvijalo u uvjetima nestašice hrane i borbi za energiju.

Vrijeme nije bilo bitno, međutim, danas živimo kao da oduvijek vozimo po brzim autocestama, što nam omogućuje, da uštedimo vrijeme, ali istodobno to znači i veću potrošnju goriva (energije) i potrošnja općenito. Također se i prilagodljivost kao područje manipulacije smanjuje kad se dogodi nešto nepredvidivo. Kada trebamo skrenuti s autoputa na makadam i voziti polako postajemo zbunjeni i nesigurni. U stresu smo, iako smo preživjeli milijune godina, te se čak i razvijali u neprilagođenoj, neprijateljskoj okolini.

Sve više shvaćam, da nas brzina, tempo života, ubija – doslovno ili indirektno – čini nas napete, tvrde i nefleksibilne. Dakle, javlja se bol, koja nas upozorava na neefikasnost i entropiju.

Također sam shvatio, da često standardne somatske vježbe nemaju dovoljno utjecaja na to, da bih moji klijenti dovoljno usporili tempo života, i dovoljno razmišljali o tome kako se kreću, kako rade, i kako vježbaju. Osnovna svrha AEQ metode® je da si uzmemo vrijeme i promatramo što radimo i tražimo bolje rješenje. Bolje rješenje znači učiniti više, ili barem istu količinu uz manje napora (energije). Drugim riječima: pomisli dva puta, učini jednom. Kao kad skrećete s autoputa na vozački poligon.

Što  više znamo što činimo te više možemo poboljšati naš osjećaj svijesti, koja nam omogućuje veću kontrolu. To nam omogućuje veću koordinaciju i time bolju efikasnost, koja uvijek daje dobar osjećaj jer omogućuje obnovu, očuvanje i poboljšanje lakšeg kretanja i to je preduvjet za lijepo, bezbolno i neovisno zrelo dob.

Aleš Ernst, Brežice, Učitelj AEQ metode 5. stupnja

http://aeqhrvatska.com/hr/

Komentari