Lumboischialgija i kako si pomoći

Lumboischialgija i kako si pomoći

Sigurno znate osobu u svojoj blizini, ali i sebe, koja ima dugotrajni problem s bolovima u donjem dijelu leđa. Iako većina “laika” odnosno klijenata odmah pomisli da ima “išijas”, slika je zapravo puno kompleksnija.

Za bol u lumbalnom dijelu kralježnice spremno okrivljujemo sve, od madraca, jastuka, propuha, stolice, genetike, vožnje , treninga pa sve do uroka. Zapravo slika je upravo takva, kompleksna i sve može dovesti do bolnog sindroma u donjem dijelu leđa.

Nerijetko se događa da osoba u određenom životnom periodu ima pojačane bolove pa čak i danu u tjednu. Imam klijente kojima su bolovi počeli nakon turbulentnog životnog preokreta.

Lumboishialgija ili išijas je stanje u kojem se javlja oštra i jaka bol u donjem dijelu leđa te sama ta bol može putovati duž cijele noge. Samo to stanje se upravo tako naziva radi problema povezanim sa živcem ischiadicusom koji počinje u lumbalnoj kralježnici i takoreći završava na nožnim prstima.

Osim boli javlja se zaštitni, antalgični položaj klijenta odnosno tijelo radi otklon u stranu da bi se smanjio pritisak na sam živac. Osim toga javljaju se trnci ili mravinjanje kroz nogu, slabost noge, nemogućnost oslonca na samu nogu te izostanak motorne kontrole noge.

Bolovi i simptomi mogu ići od blagih pa do izrazito jakih i neugodnih koji ne dozvoljavaju normalno životno funkcioniranje. Sve ovisi o samoj osobi kako ona percipira svoj problem i količinu tolerancije na bol. Nije isto kada imate profesionalnog borca mješovitih borilačkih vještina i jednog programera.

Nerijetko osobe posežu za bilo kojim oblik samomedikacije i liječenja koji mogu biti konstruktivni i opravdani pa do onih koji graniče s nadriliječništvom (stavljanje pegle na donji dio leđa ili mazanje specijalnim travama od neke poznate travarke s Velebita…)

Postavljanje dijagnoza i rješenja klijent prvenstveno vrši preko Google Klinike i KBC YouTube. Naravno da ima puno korisnih informacija, ali je potrebno znati kada, što i kako.

Prava stvar je da ne treba stvarati paniku i čim prije se javiti da se započne s medicinskom obradom.  Pod medicinskom obradom ne mislim na operaciju, niti je ovo stanje koje se liječi prvenstveno operacijom. Za operativni zahvat parametri su malo drugačiji. Treba utvrditi gdje se nalazi glavni problem, na razini diska, na razini malih zglobova kralježnice ili čak u mišićnom spazmu koji radi kompresiju živca.

Osim toga treba sagledati i sve ostale faktore koji bi mogli doprinijeti tom stanju od: operativnih zahvata, nekih drugih ozljeda, životnog stila, problema s unutarnjim organima… U našem centru slika je uvijek šira i nikada ne tretiramo dijagnozu nego osobu te uz protokole za smanjenje boli reeduciramo klijenta na koji način se nositi s problemom kojeg ima u svrhu rješenja istog.

Put nije lagan niti kratak, ali je ispravan i održiv.

Mijenjanje životnih navika i stavova osim fizioterapijskih i kineziterapijskih protokola su od iznimne važnosti za život bez boli.

Terapije koje koristimo za ublažavanje su Emmett i elektroterapija, a u kasnijoj fazi radimo kineziterapiju u svrhu efikasnijeg pokreta.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me