Zašto treba raditi korektivne vježbe

Zašto treba raditi korektivne vježbe

Dok radimo s našim klijentima, većina nas instruktora se voli osjećati kao da treniramo vrhunske sportaše. Ali, stvarnost je posve drugačija. Prosječan klijent nema ni osnovnu mobilnost. Nedostaje mu kondicije i snage, a ima pokoju kilu previše. Ono što uglavnom želi je da nema bolova, da se bolje kreće, da ojača i da izgleda privlačnije suprotnom spolu. Zapravo, većina ih uglavnom želi bolje izgledati sebi, ali i drugima.

Velika većina klijenata na treningu želi izbaciti stres ili potrošiti kalorija koje su unijeli u sebe tijekom dana ili vikenda. Na žalost, većina trenera zapravo samo to i radi; »ubija« salo za život i »prži« 500 kalorija u 20 minuta. Naravno da je takav trening u procesu mršavljenja potreban, ali prehrambeni i psihički problemi se, primarno, ne rješavaju na treningu.

Vježbači doživljavaju korektivne vježbe kao ispitivanje inkvizicije iako su one zapravo jedna od bitnijih stavki u njihovom planu treninga. Naravno, nisu najugodnije, niti najzabavnije, ali su nužne.
Nekvalitetan pokret smanjuje efekt treninga i dovodi do ozljeda. Tijelo troši više energije na »krpanje« rupa nego na povećanje radnog kapaciteta.

Od brojnih kombinacija koje koristimo, trebaju nam zapravo samo osnovni ljudski pokreti koje onda kombiniramo. Da bi uopće započeli s nekim planom, moramo imati polaznu i završnu toču. Nabacane vježbe koje izgledaju fora i koristi ih neki nepoznati trener s »Youtube univerziteta« ne znači nužno da će biti dobre za vas ili vašeg klijenta. Onog trenutka kada počnete komplicirati znači da ne znate što radite. Ključ je u jednostavnosti, ali i stavljanju svake vježbe na svoje mjesto.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj počinje »puštati korjenje« jedan super sustav s kojim i laik može dobiti uvid u funkcionalno stanje tijela – FMS. Jednostavan je za naučiti i zato instruktorima iskreno preporučamo edukaciju u tom smijeru. Nakon FMS testiranja, klijentu »prepišemo« korektivne vježbe. Najčešće ih ne žele raditi osim ako ih netko ne prisili, ili im ponudi zanimljivu varijantu. Jedna od njih je GFM gdje kroz vrlo zabavne vježbe klijenta korigiramo i treniramo. Možemo reći da je GFM – FMS u kretanju. Body tehnika je također odličan sustav za popravljanje vježbača na zanimljiv i motivirajući način.

Ipak, postavlja se pitanje kako zapravo ukomponirati korektivne vježbe u program, a da imaju bilo kakvog učinka. Vježbe bi trebalo izvoditi s osjećajem zadovoljstva, a ne mučenja.

Supersetovi

Klijent ima problem s mobilnošću kuka. Jedna od korektivnih strategija je rad na funkcionalnoj mobilnosti kuka i stražnje lože. Kratki fleksori potkoljenice ujedno i ekstenzori kuka nam neće dozvoliti da napravimo dead lift, a radi toga niti kettlebell swing. Nakon korektivnih vježbi za stražnju ložu možemo ubaciti mrtvo dizanje, gnjurca ili bilo koju vježbu koja ima naglasak na hip hinge.

Kružni korektivni

Imamo problem s mobilnošću torakalne kralješnice, stabilosti trupa te »glutealnom amnezijom«.
Plan je da izaberemo korektivne vježbe za navedenu problematiku i radimo ih na način da ih se poveže u kompleks od tri vježbe nakon kojih slijedi odmor. Tako napravimo tri do četiri kruga i onda ubacimo neku »paternizaciju« odnosno pokret. To mogu biti vježbe s kettlebellom kao kettlebell dead lift, tursko dizanje (TGU), vježbe s vlastitim tijelom kao iskoraci, čučnjevi ili vježbe na TRX-u.

Korektivni odmor

Kasnija varijanta sastoji se u tome da tijekom odmora, odnosno, između setova klasičnih vježbi radi korektivne koje mogu biti čak i pravilno disanje u ležećem položaju ili u četvoronožnom položaju te istezanje.

Naši klijenti nakon treninga nastavljaju sa svojim životima i sam trening ih ne smije previše iscrpiti. Naravno da mora doći do dovoljnog pozitivnog stresa zbog čega dolazi do prilagodbe, a samim tim i do pozitivnih promjena.
Treba dozirati i promatrati klijenta. Ako vježba ne daje željeni učinak morate je zamijeniti bez obzira tko je preporuča i zbog koje problematike.

Aleksandar Miketa

Komentari