Kettlebell greške

Kettlebell greške

Kettlebell je u posljednjih nekoliko godina postao nezaobilazan rekvizit u mnogim dvoranama, kućama, klubovima, rehabilitacijskim centrima… Zbog toga bi se moglo reći da se pojam fitness vraća na pojam tjelesna i zdravstvena kultura. Brojna istraživanja ukazuju na učinkovitost kettlebell treninga na opću performansu i zdravlje. Pa, prije nego što nabavite kettlebell ili počnete vježbati s njim, evo par savjeta za izbjegavanje nekih uobičajenih grešaka koje se događaju.

Potražite certificiranog instruktora kettlebella

Iako u ovom slučaju mislim prvenstveno na SFG sustav, bilo koji drugi sustav koji ima kompletan sistem poučavanja je prikladan. To što trener ima pločice ne znači da zna pravilnu tehniku, to što ima završen kineziološki fakultet ne znači da zna raditi s Kettlebellom. Ne učite preko YouTube-a. Možete se usavršavati tek kada pohvatate osnove. DVD vježbe s poznatim facama ili DVD sumnjivog naziva SPARTAN WORKOUT, MMA CONDITIONING WITH i sada ime nekog borca (slobodno upišite ime bilo kojeg), SIX PACK INSANITY ne znači da ste na dobrom putu. Ne postoji jeftino znanje.

TEHNIKA PRIJE SVEGA

Nije bitno koliko dižeš, nego kako dižeš (misli se na težinu). Ono što KB trening razlikuje od većine fitness orijentiranih programa je primarnost usvajanja dobre tehnike. Usavršavanje tehnike traje do kraja života (kao i u borilačkim vještinama/tehnika uvijek može biti bolja), pa dizači utega (Pešalov) konstantno rade i usavršavaju par tehnika.

TRENIRANJE DO OTKAZA

Iako većina vježbača voli upalu mišića, znojenje, riganje i ostale gluposti to nisu relevantni podatci da ste odradili kvalitetan trening. Da bi bilo jači, izdržljiviji i bolji trening treba biti naporan ali ne iscrpljujući. Da li trenirate za otkaz mišića ili za snagu?

KOPIRANJE PROGRAMA

Na internetu ima svega i svačega pogotovo za one koji ne znaju od čega krenuti. To vam je kao ona situacija kada uđete u dućan (veliki trgovački lanac) i ne znate što vam zapravo treba, te izađete s puno stvari koje vam zapravo i ne trebaju. Ista stvar je i s treningom. Koji je zapravo vaš cilj i što želite postići? Snagu, izdržljivost, bolji izgled, bezbolnost lokomotornog sustava ili sve skupa? To prepusti nekome tko zna, ili si napravite plan kojeg ćete se držati barem 6 tjedana. Bilo kakav plan je bolji od nikakvog.

Ako ste se već odlučili za treniranje u nekoj grupi ili individualno, onda vam evo par savjeta.

SLUŠAJTE I GLEDAJTE

Slušajte i gledajte što vam se govori tj. dok instruktor ispravlja vašu tehniku. Svaki put pokušajte bolje nego prošli. Jedno loše ponavljanje je dovoljno da si prouzročite ozljedu. Sigurnost prije svega!

NE KOPIRAJ SUSJEDA

Trening nije natjecateljskog karaktera i svatko ima neke svoje predispozicije ili mane. Natječite se sa samim sobom, ne s nekim pored vas. Njegova kilaža i njegov broj ponavljanja je njegova stvar. Vi se pobrinite da radite kvalitetno i pametno i rezultati će doći. Pa ni Rim nije izgrađen za 1 dan.

OBUĆA, ODJEĆA I RUKE

Pa kao prvo obuće nema . Idealno je da ste bosi ili da nosite bilo kakve tenisice koje nemaju neke jastučiće, gelove i ostale gluposti za podržavanja svoda stopala. Ako je hladno onda čarapice, baletanke, 5 fingers vibram, starke… Odjeća neka bude komotna i udobna. U početku ćete definitivno imati žuljeve pa se pripremite na to (pogotovo curke). Ako vam je baš frka zbog toga, nabavite si rukavice. Pokušajte si zaštiti podlaktice kao prvo dobrom i ispravnom tehnikom a potom znojnicima za podlaktice (savjetujem ovo prvo).

Tko zna, možda vam ovi savjeti i pomognu u vašoj odluci.

Čime god se odlučili baviti, prvo se malo raspitajte o tome što ćete raditi. Poanta treninga u našem centru je edukacijska, rehabilitacijska i rekreativna. Naučit ćemo vas nečemu novom, srediti vaše eventualne probleme a ne ih pojačati, te uz sve to se dobro zabaviti. Bitno je da se krećemo, te da nam svakodnevni život ne postane patnja. Uživajmo dok traje, jer ipak život je preozbiljna stvar da se ne bi zezali.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me