Tenisice, kako odabrati prave?

Tenisice, kako odabrati prave?

S „onu stranu“ štikle nalazi se tenisica. Udobna, podupiruća, mekana. Svaki brand i po nekoliko puta godišnje izbaci koji novi model, uvijek nanovo poboljšan i još kvalitetniji. Samo za vas!

Pa tako postoje tenisice koje pristaju u svakoj prilici – razne špičoke koje imitiraju balerinku ili elegantnu nisku cipelu, a udobnost im je ispod nule. Ove ne ulaze u konkurenciju. One sa skrivenom visokom petom ne želim ni komentirati. Radije obujte štiklu i budite elegantne do kraja! U ovom se članku bavimo tenisicama, onima za dugo hodanje, trčanje ili neku vrstu sporta. Pa, krenimo!

Proizvođači profesionalne sportske opreme se već desetljećima trude napraviti što kvalitetniju obuću da svojim klijentima omoguće što bolje rezultate i preveniraju sportske ozlijede. Tako su nekadašnji košarkaši trenirali i igrali u visokim „Starkama“, krpenim tenisicama vrlo tankog potplata. Visoke tenisice bolje podupiru gležanj, pa su se s vremenom počeli razvijati još bolji, čvršći i jači modeli kako bi se izbjegle ozlijede u tom zglobu. Da bi se dobilo na kvalitetnijem odrazu i boljem skoku i doskoku, tenisice su počele dobivati kvalitetne poplate koji se nadimlju i podupiru pod točno određenim kutem. Tenisice su postale mehanizam koji odrađuje jedan dio posla za tetive i mišiće sportaša. Je li to omogućilo bolje rezultate? Vjerojatno. A je li preveniralo ozlijede?
Košarka je među pet sportova s najvećom mogućnošću ozljeda koje nastaju najčešće kao posljedica prekomjerno forsirane kretnje u zglobu koja premašuje pokret dopušten građom tog zgloba. Izgleda da još jednom nismo uspjeli nadmašiti prirodu!
Pretjeranom imobilizacijom zgloba koji mora biti mobilan (skočni zglob), dobit ćemo prostor da tu mobilnost nadoknadimo u idućem segmentu (koljeno) koji treba biti stabilniji. Rezultat su ozlijede.

No, što preporučiti rekreativcu? Osobi koja puno hoda ili se bavi nekim fitness programom dva, tri puta tjedno?

Trenutno su na snazi dva trenda, koja propagiraju potpuno različite karakteristike: tenisice sa zračnim jastučićima i takozvane barefoot tenisice.
Prve su izuzetno ugodne. Pružaju nozi vrlo mekanu podlogu i podižu svod stopala na mjestu gdje on ima tendenciju propasti. One olakšavaju stres i pomažu stopalima da što manje rade.
Vrsta broj dva je od supertankog materijala, a potplat omogućuje da osjećate podlogu, kao da ste bosi. U prvi mah nisu naročito ugodne, ali zato stopalu nude mogućnost da postupno ponovno zavlada svojom, prirodom danom funkcijom.

Premda ljubitelji barefoot trenda zagovaraju nošenje takve obuće u svim uvjetima, ipak predlažemo da za dugotrajnije hodanje po asfaltu, a posebno za trčanje obujete tenisice s debljim potplatom. U takvim uvjetima je potrebno zaštititi stopala.

U prilikama kada je potrebno nešto fizički raditi ili za šetnju parkom ili livadom, izaberite lagane tenisice s tankim đonom. Dajte priliku svojim nogama da osjete podlogu, uključe proprioceptore i podražavaju vaš CNS.
Na plaži uvijek budite bosi. Balansirajte po kamenčićima koliko god bolno i smiješno to bilo. Moguće da čak zaradite i upalu listova tako, ali osim njih probudit ćete i gomilu sitnih mišića stabilizatora koji se cijele godine dosađuju nemajući pametnog posla.
I konačno, probajte sami pa se odlučite za opciju koja vam najviše paše, jer niti jedan savjet nije isključiv!

Tea Miketa

Komentari