Iskustva polaznika AEQ seminara

Iskustva polaznika AEQ seminara

Nakon dulje pauze, 11. rujna u Centru Miketa na Turniću (Cavtatska 2A) bit će održan novi AEQ seminar Aleksandra Mikete. AEQ metoda je proces učenja veće kvalitete nadzora nad mišićima i gibanjem. To nam omogućuje da ne zadržavamo mišiće napetima, nesvjesno i protiv naše volje.

U nastavku donosimo iskustva polaznika radionica te klijenata koji su osjetili dobrobiti ove metode.

“S kliničkom somatikom susreo sam se i prije ove radionice tijekom nekoliko individualnih susreta s Aleksandrom Miketa te mogu reći kako mi je potpuno promijenio pogled na vježbanje i pokret i to u samo nekoliko sati razgovora. Upravo me to motiviralo da pohađam radionicu i naučim više o ovoj metodi.

Pri prvom susretu s Aleksandrom i somatikom dobio sam “veliki hladan tuš”. U naizgled jednostavnom pokretu bez utega, traka, šipki ili bilo čega, nisam imao apsolutno nikakvu kontrolu nad tijelom pogotovo ramenima. Svaka kontrakcija mišića bila je nagla, nasilna i bez kontrole.

Na radionici smo naučili nešto više o somatici, različitim refleksima te pojmu senzomotorna amnezija koja se konkretno kod mene najviše manifestira kroz bolove i tenzije u leđima i vratu, ponajviše radi stresa. Radeći dva pokreta tijekom dva mjeseca uspio sam ukloniti tenzijsku bol te promijeniti obrazac razmišljanja kako bi uklonio nepotreban stres.

Noa Poklepović

“Kod izvrsnog fizioterapeuta Aleksandra Mikete, na vježbe AEQ kliničke somatike krenula sam i prije ove radionice i mogu s velikim zadovoljstvom reći da sam se nekih 70% u dva mjeseca riješila konstantnih migrena i vratobolja. Moj posao uključuje mnogo rada za računalom, ali i ubrzanog načina života čime se nakupljeni stres reflektira određenim bolima koji su jednom periodu mog života postali uistinu nepodnošljivi. Danas, u trenucima kad osjetim bol, pokretima kliničke somatike, tu istu bol sam naučila ublažiti.

Na radionicu sam otišla da naučim još više i da pokrete još bolje svladam. Ono najljepše od kliničke somatike, meni osobno je da, ovim vježbama ne utječemo samo na svoje fizičko već i mentalno zdravlje. Zapravo, meni koja volim ravnotežu u svim aspektima života, vježbe kliničke somatike predstavljaju zapravo jedan vid dinamičke – svjesne meditacije koja me dovodi u fizički, duhovni i emotivni balans.

dr. sc.Marija Ivaniš, docentica na Fakultetu za menadžment u turizmu

“Pristup rješavanju mog problema, ili bolje rečeno životnih navika i razmišljanja Aleksandar Miketa provodi kroz AEQ somatiku, tj. povezivanje pokidanih ili loše naučenih spona uma i mišića. Aktiviranje ili opuštanje određenih mišićnih skupina kroz pritisak u daljnjim stadijima terapije su me toliko fascinirale jer je rješavao i rješava bol u realnom vremenu. ” Igore, prohodaj malo” obožavam tu rečenicu jer ona dolazi nakon tuninga mog tijela. I da, iznenadim se koliko je učinkovito .

Spoznaja da sam otkrio okidače za moje mnogobrojne ozljede koje sam uzimao zdravo za gotovo, i da je neuromotorna amnezija, to jest izrazito loša i nedovoljna povezanost uma i pokreta, uzrok stanju u kojem sam bio zadnjih 6 mjeseci. Spoznaja da koliko god imam sređen život i sretan sam zbog divne obitelji koju imam i posla kojeg radim,, fragmenti prošlosti, količina ega koja je bila prevelika i koju sam hranio između ostalog i trčanjem utjecale su, i vjerojatno još utječu na kraju na moje fizičko zdravlje.

Igor Bajtl, trkač

“Na radionici je bilo i bolje no što sam očekivala; u maloj grupi od cca 10 polaznika bilo je odlično raditi. Među ženama i muškarcima različitih dobnih skupina s potpuno drugačijim problemima osjećala sam se kao dio slagalice- svi smo mi došli tamo kako bi se suočili sa svojim strahovima i ispravili obrasce u kojima se nalazimo bez obzira na to što su neki bili profesionalni sportaši ili kao ja- ljudi koji se premalo kreću i više sjede nego bi to voljeli priznati. Radionica je bila koncipirana tako da smo nakon svakog pokreta kojeg bi s potpunom pažnjom učili imali dio u kojem bi Aleksandar govorio o pokretima, a mi bi odgovarali kako smo ih doživjeli i osjećali. Pokreti su vrlo jednostavni, ali u isto vrijeme i kompleksni zbog pažnje koja se pridaje svakom pomaku, otpuštanju, istezanju, stezanju, disanju, osjećaju, sjećanju… pokreti su to kakvi bi svi pokreti trebali biti – puni poštovanja, pažnje i osluškivanja tijela i duha.

Ines Milčić/Pekmezmed

“Više ne ganjam maksimale u kilogramima, repeticije na uštrb kvalitete izvedbe i shvaćam da trening ne smije biti osjećaj umora i potrošnje zadnjeg atoma snage. Učim se biti funkcionalnija i bolja u svim aspektima života, razgovarati sama sa sobom, dešifrirati emocije, opuštati se tijekom dana, biti mirnija i sretnija. Sve navedene spoznaje dobila sam u razgovorima s trenerom Miketom, no uvelike mi je u tome pomoglo i prakticiranje AEQ metode tj. somatskih vježbi.

Vedrana Brnčić, jedriličarka

Komentari