Iskustva klijenata, Vedrana Brnčić

Iskustva klijenata, Vedrana Brnčić

Vedrana Brnčić je višestruka državna prvakinja jedrenja na dasci u disciplini slalom od 2013 -2017., Europska viceprvakinja, 2014. osvojila je srbrnu medalju, a prošle godine broncu, a natječe se i u Svjetskom profesionalnom kupu Pwa. Ovo je njeno iskustvo s Centrom Miketa.

Kakva mi je bila suradnja s Miketom?

Suradnja s Miketom za mene je bila apsolutno pozitivno iznenađenje. Očekivala sam nestandardni, nekonvencionalni pristup, no od Aleksandra sam dobila puno više.

Kada sam shvatila da je jedan od rijetkih instruktora koji ne zagovara teoriju: ”Mršavljenje = troši više kalorija nego što unosiš ”, (što meni u startu govori da isti zapravo ne poznaje zakonitosti funkcioniranja tijela), niti da treninzi nisu ustaljenog, šablonskog karaktera, po formuli odtreniraj do iznemoglosti, znala sam da sam u pravom centru.

O pažnji koja se daje na kvalitetu pokreta i ispravnost rađenja vježbi, nepotrebno je spominjati.

Kao dugogodišnji vježbač što fitnesa, što ostalih (takmičarskih) sportova, mislila sam da pravilno radim vježbe, sada sve ispočetka učim i to me veseli.

Najviše me iznenadilo, kada sam uvidjela da Aleksandar prije treninga ocjenjuje moje psiho – fizičko stanje i mentalnu (ne) spremnost, ozljede/umor/stres i sukladno tome odmah modificira trening.

Što sam naučila o sebi? Kako sam podigla kvalitete kao sportaš i kao osoba?

Da su sve moje ozljede i zdravstveni problemi logični, razumljivi i rješivi, te prirodna posljedica moga višegodišnjeg grubog ponašanja prema tijelu (pre intenzivni treninzi).

Da su negativne emocije, prevelika očekivanja i nerealno visoko postavljeni ciljevi, polazište svake fizičke napetosti, lošeg disanja i držanja, ukočenosti, na što bi dodavala teške treninge i eto ozljeda i apsolutnog pada motivacije.

Sada se učim biti blaga, idem polako i shvaćam da je pokret užitak i nagrada za svjesnost što naše tijelo sve može kada ga slušamo, a trening nije muka već mora biti užitak.

U centru je ZDRAVLJE na prvom mjestu, a moja prva lekcija je bila da se na napeto tijelo (uredsko sjedenje/stres/neg. emocije), ne odgovara intenzivnim treningom, koji provociraju još veći adrenalin, kortizol, hormonalni poremećaj i ozljede.

Shvaćam više prirodne zakonitosti i funkcioniranje našeg organizma.

Više ne dolijećem iz ureda, skačući mahnito na veslač ili kakvu kardio spravu, ne bi li što prije digla puls, te krenula mahnito s glavnim dijelom treninga.

Naučila sam tijelu dati vremena da se, kroz duže opuštanje, zagrijavanje (prirodnim pokretima – kako to intuitivno rade djeca, a mi odrasli zaboravili), pripremi i shvati da iz pasivnog moda kreće u trening. Tome pripisujem bolju izvedbu i performanse na treningu, a veću ugodu treniranja, nepotrebno je naglašavati.

Učim slušati rad svoga srca i prema tome diktiram tempo, pravilnije dišem.

Kao sportašu, to mi pomaže u performansama, omogućava manje umaranje prilikom takmičenja u surfanju, opuštenije tijelo i bistriju glavu za reakcije.

Pravilno disanje i vježbe opuštanja mi uspješno pomažu u otklanjanju nesanice.

Više ne ganjam maksimale u kilogramima, repeticije na uštrb kvalitete izvedbe i shvaćam da trening ne smije biti osjećaj umora i potrošnje zadnjeg atoma snage.

Učim se biti funkcionalnija i bolja u svim aspektima života, razgovarati sama sa sobom, dešifrirati emocije, opuštati se tijekom dana, biti mirnija i sretnija.

Sve navedene spoznaje dobila sam u razgovorima s trenerom Miketom, no uvelike mi je u tome pomoglo i prakticiranje AEQ metode tj. somatskih vježbi.

Najviše od svega cijenim psihičku potporu i svakodnevne smjernice koju dobivam od strane trenera, što prilikom samoga treninga u fitnesu, no isto tako i za vrijeme mojih treninga na moru.

Veselim se daljnjem učenju i suradnji s centrom Miketa i preporučujem svima rekreativnim i profesionalnim sportašima jer ovo je pravo mjesto i pravi ljudi za dobivanje novih spoznaja i osobni napredak.

Vedrana Brnčić, CRO134

Komentari