Imunitet podignite – prehranom

Imunitet podignite – prehranom

Odgovornim ponašanjem smanjit ćete mogućnost zaraze bilo kakvim virusom, a zdravom i umjernom prehranom ojačati svoj imunitet. Ne morate pritom posezati za skupim preparatima jer sastojke koji će podići vaš imunitet ima u brojnim, lako dostupnim namirnicama.

Jedna od najzdravijih namirnica svakako je aronija. Njena sezona je krajem kolovoza, ali je tijekom cijele godine dostupna kao sok. Bogata je antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. I dok aroniju trenutno možete konzumirati samo prerađenu, tijekom cijele godine dostupni su nam – šampinjoni. Ove gljive naime sadrže selen i antioksidanse važne za naš imunitet. Naime, niska razina selena u organizmu povezuje se s povećanim rizikom obolijevanja od gripe. Osim selena šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su jako važni za imunitet.

Uz gljive, jeftin i uvijek dostupan je i kupus, za koji je općepoznato da obiluje vitaminom C. Dodavanjem nekoliko listova kupusa u juhu povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrijednost obroka. I naravno uz obrok poslužite i salatu od kupusa. Na popisu povrća kojim se mnogi bore protiv virusa i prehlade i koji je kada smo zdravi odličan za podizanje imuniteta jest naravno – češnjak. Bogat je antioksidansima koji pomažu u zaštiti imuniteta, a posebno od štetnog djelovanja bakterije H. pylori.

Ne smijemo zaboraviti niti špinat koji sadrži folat, ali i vlakna, antioksidanse i vitamin C. Kako bi sačuvali sva njegova svojstva, valja ga jesti sirovog na salatu ili tek kratko prokuhanog. Uz špinat se izvrsno slaže batat koji će jako dobro zamijeniti krumpir u svakom jelu. Jednako kao i mrkva batat sadrži beta-karoten koji uništava slobodne radikale i vitamin A koji usporava starenje.

Iako je mnogi nerado jedu, brokula je još jedna namirnica koja bi se ovih dana trebala naći na svakom stolu jer je ona pravi podizač imuniteta. Bogata je vitaminom A i C. Prijedlog za serviranje – kratko kuhana brokula začinjena tek s malo češnjaka i maslinova ulja. Ako ipak ne podnosite njen okus napravite krem juhu ili recimo pire od brokule i batata. Jest će i djeca, pa i ona najmanja.
Ne smijemo zaboraviti niti ciklu koja nije dobra samo za one koji trebaju popraviti svoju krvnu sliku. Cikla obiluje vitaminima, među kojima najviše ima vitamina C, B1, B2 i B12. Osim željezom cikla je bogata i kalijem, kalcijem, magnezijem, a sadrži i litij, brom, mangan i jod. Njena crvena boja potječe od antocijana, koji povoljno djeluje na rad srca i krvnih žila.

Vjerojatno ste primijetili kako kada vam je dosadno ili ste pod stresom – jedete. No i tome možete doskočiti zdravim grickalicama. Tako se protiv stresa možete boriti – bademima. Osim što ćete ih grickajući smiriti “živce” samo jedna četvrtina badema pokrit će gotovo 50 posto dnevnih potreba vašeg organizma za vitaminom E, još jednim podizačem imuniteta. Uz vitamin E bademi sadrže i B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Još jedna zdrava grickalica jest sjeme suncokreta. I ne, nije riječ o hrani za ptice. 🙂 Ove sjemenke obiluju magnezijem, fosforom i vitaminima B6 i E, koji su svi redom neophodni za normalno funkcioniranje imuniteta. Još jedna vrsta sjemenki na popisu iznimno zdravih namirnica jest i – lan. On nije baš za grickanje, ali je u mljevenom stanju odličan dodatak jogurtu. Bogat je antioksidansima pa naše tijelo štiti od bakterija i virusa. I sam jogurt dobar je borac protiv prehlade. Samo jedna šalica dnevno smanjit će mogućnost da se prehladite.

I šalica zelenog ili crnog čaja pomoći će vam u podizanju imuniteta. I jedan i drugi bogati su polifenolima i flavonoidima, antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale. Ako ne volite niti crni niti zeleni čaj, probajte s čajem od đumbira. Iako ga mnogi koriste tek kada se prehlade je pomažu kod bolnog grla, kašlja i mučnine, đumbir valja koristiti i kao preventivu.

I za kraj valja spomenuti dobri stari lijek protiv prehlade – pileću juhu. Sada kada imate vremena možete ju kuhati svakih nekoliko dana i to od onih manje atraktivnih dijelova pileta – leđa, vrata i nogica. Domaća pileća juha odlična je za jačanje imuniteta pa ju jednako kao i đumbir treba konzumirati ne samo za liječenje simptoma već i kao preventivu. Juha koja se dugo kuha sadrži želatin, kondroitin, važan za zglobove i koštani sustav. Sadrži i puno vitamina B6, neophodnog za brojne kemijske reakcije u našem organizmu.
Za zaključimo – da bi bili zdravi trebamo se zdravo i hraniti. Ako u prehranu uvrstite samo neke od ovih namirnica učinili ste puno za sebe i svoju obitelj.

Komentari