Hip hinge za kettlebell swing

Hip hinge za kettlebell swing

Kuk nije najveći zglob u tijelu i teško je zapravo reći da je neki zglob važniji od drugog, ali kuk je dosta bitan. Bez obzira bili vi rekreativci, sportaši ili jednostavno običan građanin. Mogućnost aktivnog pregibanja i opružanja zgloba kuka dok je kralješnica stabilna/neutralna je dosta važna stavka u životu. Posebno ako želite ući u svijet rekreativnog fitnessa i s poda dizati određene kilaže ili ih njihati kroz noge.

No, dobro će vam doći i za kvalitetniji život i da niste sportaš. Hip hinge ili pregibanje u kuku možemo promatrati i s aspekta osnove neuromotornog razvoja čovjeka jer ovo je jedan od osnovnih ljudski pokreta. Djeca će se spustiti u čučnju, ali ako nešto trebaju podići, tada će to napraviti iz kuka. U prilog tome govori i anatomija koja je taj zglob okružila s veoma jakim mišićima.

Ono što viđam je uglavnom mješavina obrasca čučnja i mrtvog dizanja pa to izgleda kao neko „čučnjevito“ mrtvo dizanje ili trap bar dead lift. Ima i ovo svoju vrijednost, ali namjera ovog članka je pokazati izrazitu „hip hinge” poziciju.
U ovoj poziciji imam fleksiju kuka uz minimalnu fleksiju koljena. Optimum je oko 15 posto da bi dobili aktivaciju gluteus maksimusa.

Za moje klijente je izuzetno važno da svom kuku vrate funkciju dok pritom štede lumbalni dio kralješnice, koja je u većini slučajeva već pretrpjela puno štete. Na ovaj način možete sigurno dizati teret s poda, nakon što ste pokret dobro utrenirali i ojačali.

Kako ipak slika govori tisuću riječi uz ovaj kratki i edukativni video možete dobiti uvid kako doći u idealnu hip hinge poziciju.

Komentari
×

Zanima me