Funkcionalni trening

Funkcionalni trening

U današnje doba opće neravnoteže postoje ljudi koji postižu najbolje sportske rezultate ikad, dok većina populacije svojim tijelom jedva savladava svakodnevne aktivnosti. Funkcionalni trening ima za cilj poboljšanje funkcionalnosti tijela u svakodnevnom životu. U tu svrhu koristimo svoje tijelo i gravitaciju, slobodne utege (bučice, šipka), Kettlebell, TRX (ili bilo kakav drugi suspenzijski rekvizit), vratilo, lopte (medicinke, velike ), konope, vijače i mnoštvo drugih rekvizita.

Ako ste kreativni, sve se može upotrijebiti u svrhu treninga. Ovakav način treninga nam omogućava i kreativnost pri samom načinu treniranja (intervalni trening, kružni, tko će prije završiti određeni broj vježbi ili tko će napraviti više ponavljanja u zadanom roku..) i nikad nije monoton.

Funkcionalnim treningom vježbamo cijelo tijelo jer se izolacijske vježbe ne rade, a i smanjuje se bilo kakva uporaba sprava. Pokušava se aktivirati što više mišićnih skupina u isto vrijeme, te objediniti 2 osnovne radnje s tijelom: potisci (čučanj, sklekovi…) i povlačenja (zgibovi, mrtvo dizanje…). Tako u jako kratko vrijeme (45 minuta) radimo na snazi, izdržljivosti, fleksibilnosti, brzini. Naravno, aktivna je i psihička komponenta, jer vas instruktor neprestano motivira da dajete svoj maksimum. Dobrodošla je i određena doza kompetitivnosti – u prvom redu sa samim sobom, a onda i s partnerom, ili drugima u grupi. U vrlo kratko vrijeme se potroši velik broj kalorija i tako stimulira anabolički učinak u tijelu povećanjem razine testosterona. To je hormon koji će izgraditi mišiće, istopiti salo, održati tijelo budnim, zdravim, vitalnijim, potiče optimizam, hrabrost…

Funkcionalni trening će vas pripremiti za sva uzbuđenja koja vas čekaju tijekom dana i općenito u životu. Pripremit će vaše tijelo da bude svrsishodno i da vam pomaže, a ne da vam otežava život.

Aleksandar Miketa

Komentari