Đumbir – začin i lijek

Đumbir – začin i lijek

Sezona prehlada već je stigla i ako još niste tada svakako nabavite svježi đumbir ili onaj u prahu. Njegova je dobrobit mnogostruka. Đumbir se koristi i kao začin i kao lijek, i to podjednako u slatkim i slanim jelima. U slučaju prehlade pomoći će pri oslobađanju dišnih puteva. Jedan od najpopularnijih napitaka s đumbirom koji je posebno popularan u borbi protiv prehlade je čaj od đumbira s medom i limunom.

Mi ga pripremamo tako da u dva decilitra kipuće vode stavimo nariban ili na tanke ploške narezan komadić đumbira (debljine oko jednog centimetra). Nakon deset minuta čaj procijedite ili ako vam ne smeta pustite đumbir u vodi. U to dodati sok četvrtine limuna i žlicu meda. Ako volite kiselije slobodno povećajte količinu limuna.

Svježi đumbir koristi se najviše u pripremi jela azijske kuhanje, izrazito je aromatičan i jelima daje pikantan okus. Ali ne morate biti jako maštoviti, đumbir možete staviti i u običnu mesnu juhu. Ako želite da se đumbir manje osjeti stavite ga na početku kuhanja, a ako želite njegov intenzivniji okus, na kraju jela.

Kao na primjer u jelu kojem vam predlažemo u nastavku. Jeste li znali da se đumbir u prahu odlično slaže sa slatkim kupusom. Priprema ovog niskokaloričnog jela jako je jednostavna. Slatki kupus nareže se na rezance, propirja na malo maslinova ulja i vode. Posoli i začini kimom i đumbirom u prahu. Može biti samostalno jelo ili prilog.

Đumbir se često stavlja i u smoothieje. I to bilo koje. Odaberite omiljeno voće, naribajte đumbir, dodajte vode, mlijeka ili jogurta i miksajte. Predlažemo kombinaciju naranče,brusnica, jogurta i đumbira.

Za zimske dane možete pripremiti i vruću čokoladu s đumbirom. Potrebno vam je 100 grama čokolade, decilitar vode i jednaka količina slatkog vrhnja. Đumbir se prokuha u vodi i u njega umiješa čokolada. Kad se otopi umiješajte slatko vrhnje i poslužite.

Osim u borbi protiv prehlade đumbir je koristan i protiv mučnina, ali i nadutosti. Đumbir je dobar izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. Sadrži tvari koje se nazivaju gingeroli koji imaju protuupalna, analgetska i antikarcinogena svojstva.

Komentari