Dišite!

Dišite!

Koliko vas živcira kad vam blagajnica u marketu uruči račun tako da vam ga uvali u šaku pa po njemu, sa srdačnim pozdravom, prospe siću koju vam je dužna vratiti? Mene – prilično. Moram reorganizirati raspored stvari po rukama da odvojim novce od računa, nevoljko.

Ili, kad vozite glavnom cestom nekom svojom ugodnom brzinom, a ispred vas iz sporedne ulice, miloklizno uplovi drugo vozilo. Super sporo vam oduzme prednost kretanja, izbaci vas iz ritma i poremeti vam koncept. Potpuno protuzakonito, ali ipak je ispred vas.

Ide li vam na nerve kada vas žena na šalteru ignorira kao da ne postojite i ne proziva vaš broj iako ste na redu, a čekali ste cijelu vječnost i do sad je prozivala bez stanke? Činilo vam se da nema gužve i ne razumijete bezrazložni zastoj, a niste čak ponijeli svoj mali tronožac za kampiranje 🙂

Te me situacije živciraju beskrajno. Osjećam se kao da mi je netko podvalio, kao da me energetski opljačkao. Tako se također osjećam kada FB profili pišu o društvu, nepravdama i nelogičnostima, ali ne predlažu rješenje. Ne volim takve postove, izbjegavam ih. Psi laju na karavane, a karavani i dalje prolaze…

Treba znati razlikovati situaciju koju možemo promijeniti, od one koju ne možemo. Ako znate rješenje za neki problem, iznesite ga. Ako ne znate, nemojte niti podizati bunu, čak ni na fejsu! Pomirite se sa situacijom koju ne možete promijenaiti, ili ponudite rješenje i okupite ljude koji misle slično.

Ako se nađete u situaciji da ne možete reagirati revolucionarno već se morate prilagoditi situaciji, dišite.

Ako se izderete na blagajnicu, za jednu kariku ćete produžiti lanacc učmalosti i “šalji dalje” loše uređenog društva. Ako naguzite automobil koji je uklizio ispred vas, krivi ste u očima zakona jer je već ispred i po zakonu nije kriv. Ako se znojite i nervozno kokodačete čekajuć na MUP-u sazivajući one koji su u istom sosu na suosjećanje, dobit ćete samo još jednu potvrdu o samom sebi kao o biću nesposobnom promijeniti priču.

U takvim situacijama, najpametnije što možete učiniti je da – dišete.

Stavite dlanove na svoj struk ili trbuh i pokušajte osjetiti pomiče li se prema van sa svakim udahom. Ako tomu nije slučaj: dišete pogrešno, ne dobivate dovoljno kisika i vaš je centar tijela lišen kvalitetnog pritiska koji čuva organe i kralježnicu. Pokušajte osjetiti pomiču vam li se prsa i ramena prilikom udaha. Ako da, mišići koje angažirate za proces disanja su anatomski i fiziološki pogrešni. Stresne situacije potenciraju stresni, “fight or flight” respiratorni obrazac. On je evolucijski važan mehanizam koji angažira pomoćnu udisajnu muskulaturu da spasi glavu kad je frka i panika. No, ponavlja li se prečesto, s vremenom negativno utječe na tjelesne kretnje, posturu, ravnotežu i metabolički sistem. Svakog gosta – tri dana dosta. Tako započinje i nastavlja se proces postupnog propadanja vaših tjelesnih sustava; starenje.

Je li mali zastoj u prometu/Šparu/MUP-u vrijedan toga?

Ako mislite da nije, naučite disati!

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me