Ne jedenje ili post

Ne jedenje ili post

Nakon par objava o postu te upita kako i što odlučio sam napisati članak. Imamo već par članaka na tu temu pa ih potražite na ovim linkovima  – Kalorijska restrikcija ili intermitentni post? i Naučite kako primjeniti post.

Kao prvo ne želim glorificirati post ili se ponositi time da mogu biti bez hrane 18 sati. Ljudsko tijelo može izdržati tri tjedna bez hrane, a upoznao sam čovjeka koji uopće ne jede. Postoji i dokumentarac o „nejedcima“. Ali to mi ne pada na pamet jer volim jesti i kuhati te se družiti uz bogatu trpezu s dragim ljudima.

Moje “zabrijavanje” na post je počelo neke 2010. kada sam na jednom forumu (mislim da je to bio RKC forum) čuo za “Warrior diet”. Inače prije poplave društvenih mreža komunicirali smo i educirali se putem foruma. Princip Warrior Dieta je bio dosta jednostavan. Imate 16 sati kontroliranog posta te 8 sati kada jedete. Kontroliran post znači da ipak možete (ako trebate) unijeti nešto kalorija i nutrijenata. Mogu se konzumirati naravno voda, biljni čajevi, kava (čista ili s vrhnjem), a ponekad i zeleni kašasti sokovi (ali od zelenog lišća bez voća). Ako trenirate uvijek možete konzumirati neki protein, a idealno da je kombiniran s mastima. Ja sam konzumirao kefir i kuhana jaja.

Tako sam funkcionirao više godina i stvarno mi je bilo super. Naravno da je i moja supruga prakticirala istu rutinu.

U zadnje vrijeme dosta kolega podiže post na pijedestal jer uistinu ima svoje zdravstvene benefite.

Dosta istraživanja, članaka, knjiga, web stranica je napravljeno u slavu posta. Još se koristi izraz intermittent fasting te autofagija.

Autofagija je zapravo odličan fenomen i to je ono što nam je zanimljivo u samom postu. A to je sposobnost tijela da “jede samo sebe” odnosno da se riješi oštećenih stanice i toksina. Ovo je zapravo pravi detox, a ne tablete i ostale jako čudne rutine koje se prakticiraju. Pustite tijelo neka samo odradi posao kako treba. Tijekom vremena u našem tijelu se nakupe mrtve organele, razni proteini i ostale čestice koje mogu oštetiti cijeli organski sustav. Ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od tumorskih tvorbi, autoimunih bolesti te čak i demencije.

Tijekom godina evolucije ljudska vrsta se prilagodila na sve moguće uvjete u svojoj okolini da bi si osigurala produljenje vrste. Jedna od tih prilagodba je i autofagija. Mala prilagodba proteina kodnog imena p62 koji aktivira autofagiju. Ako osjeti metabolički otpad u tijelu koji oštećuje stanice p62 aktivira autofagiju. Jednostavno aktivira se obrambeni sustav da počisti tijelo iz unutra da bi bilo spremnije da se ulovi u koštac s ostalim stres faktorima iz okoline. Što se bolje možete prilagoditi vanjskim utjecajima to osigurava kvalitetniji i dugovječniji život.

Ostali jednostavniji organizmi to nemaju, kao što su muhe, na primjer.

Ipak napravili su eksperiment te si muhe opremili s ovim sintetiziranim proteinom. Naravno te muhe su duže poživjele jer su se bolje prilagodile stresnim uvjetima. Iskreno nemam uvida koji su to stresni uvjeti za muhu.

Stvarni benefiti autofagije ili posta je nakon otprilike 15 dana tako da je taj početni dio malo teži.

Na koji način poboljšati autofagiju dok postite?

  1. Birajte kvalitetne namirnice koje su čim manje procesuirane. Laički govoreći izbjegavajte gotova jela već sami pripremajte svoju klopu.
  2. Fokusirajte se na ishranu koja se temelji na mastima i proteinima. Naravno ugljikohidratne namirnice uzimajte kroz povrće.
  3. Tijekom tjednog posta smanjite unos proteina jedan dan za pola.
  4. Spavajte kvalitetno jer je odmor pola zdravlja. Ne idite kasno spavati i ne gledajte u ekran prije spavanja.
  5. Trenirajte kraće i intenzivnije. Neke HIIT rutine do 30 minuta.
  6. Lagana kardio aktivnost, idealno je planinarenje na neki obližnji vrh.

U sljedećim člancima ćemo vam pomoći da čim lakše pripremite post (ako želite).

Aleksandar Miketa

Komentari