Bole te leđa?

Bole te leđa?

Čim mi na pregled dođe osoba s povećanom lumbalnom lordozom ili čak lordozom u torakolumbalnom prelazu, pitam je boli li je to mjesto. U 90% slučajeva odgovor je potvrdan. Ne moram biti fizijatrica da bih to prepoznala, zakoni fizike su sve rekli.

Često iste klijentice misle da trebaju ojačati leđa kako bi ih prestala boljeti. Pojam “ojačati leda” je jako nepotpun… Neka određena, bolna leđa – mišiće leđa, a ne kralježnicu – treba jačati.

U nekom drugom (češćem) slučaju, treba ojačati core 🙂 Jer, jaki leđni mišići, koji nemaju protutežu jake muskulature trbuha mogu napraviti još veću štetu; doprinijeti pritisku na disk i živac u kralježnici.

ŠTO JE CORE?

Mišići donjeg dijela trupa:

  • Trbušni mišići
  • Mišići donjeg dijela leđa
  • Dubinska muskulatura, zdjelično dno, veziva i fascije pa čak i organi 🙂

Ako te bole leđa jer:

  • Provodiš puno vremena u sjedećem položaju
  • Zanemarila si svoju posturu u trudnoći i nakon poroda
  • Radiš puno backbendova (ali nikako da time ojačaš leđa dovoljno da te prestanu boljeti)

Vrijeme ti je da ojačaš core! Postoji pametna i ekonomična metoda s minimum rekvizita, koja od tebe traži samo 5-10 minuta dnevno.

Ulog je mali, rezultati odlični!

Već nakon dva tjedna cure prijavljuju bolju stabilizaciju trupa, smanjenje bolova, jakost mišića donjeg dijela trupa. A ta promjena se i vidi!

Naš CORE program za reedukaciju mišića donjeg dijela trupa su završile brojne cure i nakon toga se bez problema uključile u neki program rekreacijskog vježbanja. Bez bolova, sigurne u sebe i svoje tijelo, spremne.

Pregledaj bazu naših tečajeva!

Tea Miketa

Komentari