Biti trener

Biti trener

Od svih načina na koji su poznanici i prijatelji komentirali moj životni poziv, onaj: »Ok, baviš se treninzima. A što radiš za život?« mi je najsimpatičniji.

Kužim ja da je odluka da se iz neuspjele rock zvijezde prometnem u trenericu prijateljima izgledala kao krajnja ludost, no meni je to predstavljalo izazov, priliku za razvoj i rad na sebi. Ne mogu reći što me je najviše motiviralo da se time počnem baviti, čini mi se da je moje osobno uživanje u pokretu prešlo na druge koji su se kretali sa mnom. Imala izvrsne učitelje koji su iz mene izvukli najbolje, a ja sam onda to svoje najbolje počela prenositi na svoje vježbače koji su se množili iz godine u godinu.

Ne znam jesam li kvalitetan instruktor, ali znam da uživam u svakom trenutku rada s ljudima. Život mi uljepšava svaki njihov napredak i svaki pozitivan feedback. Motivira me i pokreće svaka nova edukacija, a najviše me od svega veseli kad prepoznam potencijal među svojim vježbačima i kad mu pomognem da se unaprijedi u instruktora.

Postoje tri vrste potencijalnih instruktora:

1. Demonstrator: osoba uglavnom stoji u prvom redu, redovita je i zna napamet sve vježbe. Demonstrira ih savršeno. Uvijek zna koje ponavljanje koje serije je u tijeku. Primjer je i uzor drugima, a instruktoru često pomogne kad ostane bez teksta.

2. Soul mate: osoba koja ima fantastičan osjećaj za druge ljude. Topla je i suosjećajna, zna motivirati i pokrenuti druge a svojom nezaustavnom energijom ispunjava cijelu dvoranu. Nije uvijek savršena u svojoj izvedbi vježbe, ali je dinamična i voli gibanje.

3. Vježbač koji objedinjuje sve navedene karakteristike. Ja još nisam upoznala niti jednog.

Stoga volim birati buduće instruktore iz ove dvije skupine. Fizički izgled mi je zadnji na popisu, iako naravno, budući trener ne smije izgledati nezdravo i zapušteno. Višak kilograma i loše držanje ubrajam u nezdravo i zapušteno, kao i masnu kosu i neodržavana stopala.

Oba tipa instruktora u nastajanju imaju nešto što je prednost i nešto na čemu se treba dosta raditi. Primjerice, odlična demonstracija nekog pokreta ili vježbe se ne može kao naljepnica nakačiti na vježbača, pa je potrebno znati i načine poučavanja, a ne samo znati dobro izvesti vježbu. Instruktor ste tek kad to uzmognete. Soul mate će radije dati vježbačima ono što oni u tom trenutku žele, istezanje ako su umorni, ubijanje ako žele upale mišića, ali često ne i ono što tim ljudima zapravo treba.

Bilo kako bilo, vježbači će slijediti i slušati svog instruktora, a na njemu je da zna kako i dobro demonstrirati, i kako prenijeti znanje, kako ispraviti pogreške no i kako motivirati i pokrenuti vježbača. Instruktor treba biti primjer i svojim duhom i svojom pojavom, a s takvim se talentom nitko ne rađa.

Srećom, danas postoji nekoliko institucija koje zaljubljenike u pokret nastoje edukacijom prometnuti u učitelje pokreta, a njihovi su programi verificirani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te se upisuju u radnu knjižicu. Centar Miketa već godinama surađuje s Fitnes učilištem, koje preporučamo svakom treneru početniku. Jer, da je rezultat kvalitetno odrađenog treninga mjerljiv u količini znoja, i sauna bi bila savršen trener!

Stoga, ne birajte mjesto na kojem ćete trenirati prema udaljenosti od kuće ili posla, već odaberite trenera s adekvatnim obrazovanjem.

Tea Miketa

Komentari