Asja Petersen: O menopauzi i perimenopauzi treba razgovarati

Asja Petersen: O menopauzi i perimenopauzi treba razgovarati

Riječki Kampus 21. listopada ugostit će panel predavanje MENO CURE koje je namjenjeno svim ženama. Sve one će kada tada osjetiti hormonalni disbalans koji je posljedica: PMS-a, trudnoće, postnatalnog perioda, predmenopauze, menopauze.

Jedna od predavačica bit će Asja Petersen, žena koja je 2003. otvorila prvi Pilates studio u regiji i pokrenula trend vježbanja ove popularne metode. Uz vođenje studija, koji je ove godine proslavio 20 godina rada, dugi niz godina radila je kao predavač  Pilates tehnike na Fitnes učilištu. Prije nekoliko godina pokreće svoje učilište Equilibrium. Asja će govoriti o ulozi tjelesne aktivnosti u prevenciji menopauze i perimenopauze.

Asja svojih 56 godina nosi jako dobro, a evo što ona kaže o menopauzi

– Imam potrebu govoriti o perimenopuzi i menopauzi, pokušati pridonijeti tome da perimenopuza i menopauza prestane biti nešto čega se žene srame i stvara im neugodu kao tema razgovora. Došlo je vrijeme da mi žene srušimo taj tabu, riješimo se srama i radi nas, a i zbog naših kćeri i svih mladih generacija samosvjesnih žena. Moja struka nalaže relativno zdrav način života, pa sam djelomično i zbog toga vrlo bezbolno prošla to turbulentno razdoblje. Tako da na fizičkom nivou osim par zanimljivih naleta vrućine nisam imala nikakve poteškoće. Imala sam dosta veliki problem s paradentozom, i šalila sam se u toj muci da je to jedina kost koju nisam mogla nabildati. Na psihičkom planu su stvari bile nešto zahtjevnije. Nisam odmah prepoznala o čemu se radi i drago mi je da sam si mogla priuštiti razgovore i rad s vrsnim psihologicama i mudrim ženama, koje su mi jako puno pomogle da prepoznam, suočim se, metaboliziram, prihvatim, oprostim… i krenem u drugu polovicu života lakša, mirnija, nježnija, govori Asja koja je o menopauzi i promjenama kroz koje je prolazila puno razgovarala s bližnjima i prijateljicama.

– Prošla sam kroz prilično bolan period, trajao je skoro godinu dana i ne znam kako bih to prošla bez podrške moje obitelji i prijatelja. Neizmjerno sam na tome zahvalna, iskrena je Asja i otkirva kada je osjetila simptome menopauze.

– Menopauza je za mnoge žene puno lakši period od perimenopuze. Meni osobno je to razdoblje vrlo ugodno. Turbulencije su prošle, tijelo se presložilo hormonalno, više nema problema. Medutim, ja sam se dobro psihički i fizički pripremala za taj prelaz i promjenu. Znam da se mnoge žene prilično muče. Osim toga, na vrijeme sam krenula s korištenjem bioidentičnih hormona i mislim da mi je to uvelike pomoglo. Bavim se sportom od kad znam za sebe i to mi je na kraju i struka. Vrlo sam aktivna, dižem se u 5.10, šećem psa sat vremena, idem pješice ili biciklom na posao, planinarim, idem na satove društvenih plesova, igram badminton. U krevetu sam, uglavnom, do 22.00. Mislim da sam zbog takvog aktivnog života više nego spremna ušla u period promjena…

Možda je teško za vjerovati, ali meni je zaista sad puno ljepše i ugodnije u vlastitoj koži nego prije. Istina je da je ta koža sad starija, ali sam nekako uspjela prigrliti ideju o starenju, prolaznosti i nemam se namjeru koprcati i boriti se protiv vremena. Ionako je to izgubljena bitka. To ne znači da mi je svejedno kako izgledam, da se manje njegujem. Uživam u ovom životnom razdoblju. Lakše i češće kažem NE. Trudim se čuvati živce i energiju. Zahvalna sam. Prije nisam sve to znala, kazala je i na kraju istakla koje su glavne mane, odnosno prednosti menopauze.

– Mislim da se, kad dođe vrijeme, svi mi, i žene i muškarci moramo zaustaviti, razmisliti, biti iskreni sami sa sobom, odustati od nerealnih očekivanja i od sebe i od drugih, prigrliti promjene, okrenuti se mladima, životinjama. Dijeliti, davati, pomagati. To je moje mišljenje jer mladost uzima, gura naprijed, to je energija promjena. Zrela dob bi trebala biti u funkciji pomaganja, podrške, strpljenja. Što se tiče neugodnosti ili mana, to su sve stvari koje se mogu riješiti i ne moraju trajati zauvijek. Treba se obratiti ženama koje su stručnjakinje i koje će ponuditi rješenja, kazala je i za kraj poručila.

Voljela bih da se riješimo zauvijek te stigme nervozne žene, kojoj je prošla mladost, koja se znoji i nervozna je. Tu mi žene napokon moramo stisnuti redove i zajedno krenuti u to novo vrijeme gdje se zna vrijednost i ljepota zrele, odrasle, mudre, sexy Žene. Važno je biti dobro informiran, birati od koga primate savjete, na vrijeme započeti primjereno odabranu fizičku aktivnost.

Komentari