Održan panel MENO CURE

Održan panel MENO CURE

Riječ MENOPAUZA ti zvuči poznato, kao neki period kroz kojeg prolaze tetke i mame, ali je još uvijek daleko od tebe. Zapravo, menopauza je zadnja mjesečnica. Normalna stvar kao i prva mjesečnica 🙂

Ono što žene prolaze prije nego se to dogodi, period je promjena kojeg nazivamo predmenopauza.

Zanimljivo, ta tvoja majka te sigurno pripremila na dolazak prve mjesečnice iako te tada taj razgovor nije baš zanimao, imala si pametnija posla (Igranje laštika, vožnja bicikle ili češljanje Barbike). Isto tako te sada možda uopće ne zanima menopauza, a mama je odavno izgubila živce (hormone) da ti objašnjava i da te poučava… Odrasla si žena, možeš si pomoći sama. A ako si prošla četrdesetu možda samo ponekad imaš fumade, mjesečnica ti samo ponekad kasni, imaš samo mali miom, samo dvaput ti se desilo da zbog intenzivnog PMS-a pukneš na ukućane, pa misliš da će to nestati i proći. Imaš pametnija posla (od svog zdravlja!), junior ide na sate engleskog, plivanje, solfeggio, a uskoro kreće i u školu.

Ionako vrijeme liječi sve rane, posebno kad zakoračiš prema pedesetoj.

Zamisli da si isto tako pubertet i prve znakove seksualnog sazrijevanja zanemarivala i čekala da prođu!!!

Svaka žena će se s ovim procesom sazrijevanja suočiti prije ili kasnije. Sada ti zvuči kao nešto daleko zbog neinformiranosti javnosti i maminog potiskivanja sebe, njenog skrivanja svojih tadašnjih stanja i osjećaja jer je željela okolini pokazati da može, da funkcionalna i da drži u rukama sve konce. Baš kao i ti sada 🙂

Kužila si da mama nakon četrdesete sve češće šizi, pripisala si to njenim obvezama i zaključila da je živčana i – stara. I naravno, odlučila si da ti nikad nećeš biti takva… Pa možda upravo na isti način i ti potiskuješ i skrivaš da se nešto s tobom događa.

Jer, počela si noću lošije spavati, znojiti se češće, osjećati simptome PMS-a sve češće, menstruirati pre često ili neredovito, gubiti volju za spolnim odnosima, primjećivati da ti je kosa tanka, lice suho, a umor ne prestaje. Ulaziš u stanja koja ne možeš kontrolirati, a želiš još tako puno toga učiniti u životu!

Srećom, ti ne moraš proći PREDMENOPAUZU na isti način kao i tvoja mama!

Žena 21. stoljeća treba biti točno informirana kako kroz ovaj period može očuvati svoju mentalnu i tjelesnu energiju! Za vas je tu tim stručnjakinja koje možete upoznati i poslušati na panel predavanju MENO CURE.

U subotu 21. listopada, na trsatskom Kampusu, održao se prvi panel MENO CURE u Rijeci. Na predavanju su govorile dr. Sanja Toljan,  kineziologinja Asja Petersen i dr. Martina Jerbić. Obradile su teme:  “KAKO PRIRODNO BALANSIRATI PERIMENOPAUZU – SVE ŠTO TREBATE ZNATI O BIOIDENTIČNIM HORMONIMA”, “TJELESNA AKTIVNOST KAO NEFARMAKOLOŠKO SREDSTVO U PREVENCIJI SIMPTOMA PERIMENOPAUZE” te “HORMONSKO NADOMJESNO LIJEČENJE I SEKSUALNOST ŽENA U PERIMENOPAUZI”.

Predavačima su se pridružili i dr. Aron Smešny s temom crijevnog bioma i probiotika te vezi s hormonima i Vedran Marić koji je govorio o CBD-u i konzumaciji ulja od konoplje kao pomoći u periodu predmenopauze.

U dvorani na Kampusu okupilo se sedamdesetak žena koje su sa zanimanjem popratile predavače, a na kraju su i sat vremena postavljale pitanja. Iako su teme osjetljive, atmosfera je bila opuštena zahvaljujući otvorenosti i duhovitosti naših predavačica.

Već dobivamo upite za novi termin pa ćemo vam samo šapnuti da ćemo ovaj panel ponoviti u proljeće.

 

Sponzor panela

Sponzor panela

Komentari