Mogu li te motivirati da počneš vježbati?

Mogu li te motivirati da počneš vježbati?

Vjerojatno. Ja, neki drugi instruktor, ili jednostavno neka zgodna pojava čije tijelo pokazuje da se održava. Ali, motivacija nije ono što trebaš da bi bila u uspješna u cjeloživotnoj brizi za sebe.

Motivacija je super, ali ima kratkotrajno djelovanje. Kad te motivacija “pusti”, možeš:

  1. Odustati
  2. Naviknuti se

A navika se ne stječe u mjesec dana. Treba je “utabati” u mozak kao stazicu u zemlju. I nije rijetko da ipak skreneš s utabanog puta.

Što učiniti kad osjećaš da više nisi motivirana – ŠTO JE ČEST SLUČAJ LJETI – a znaš da ti treba održavanje tjelesnom aktivnošću?

DISCIPLINA

Zvuči maaaalkice okrutno. Nedovoljno ženstveno. Pred sobom vidiš zločestu profesoricu… iz matematike. S bičem.

Ali ako zavirite u Leksikografski zavod, saznat ćemo korijen riječi disciplina (lat.: nauk, obučavanje; učevni predmeti; red, stega). Na početku su super izrazi – nauk, obučavanje. Zar nismo svašta u životu postigli tako da smo učili i naučili? Čovjek uči dok je živ!

NAVIKA

Ako tako pogledaš na stvari, navika (navada) je nešto što naučiš (navadiš). A da bi nešto naučila, potrebno je ponavljanje. Kao kad si učila tablicu množenja, abecedu ili skakati preko lastika.

KAKO RAZVITI NOVE NAVIKE?

Kao prvo, trebamo definirati cilj. Recimo da za ostvarenje svog cilja trebaš svakog jutra trčati pola sata/tri puta tjedno trenirati online trening i piti više vode.

Naviku u nastajanju treba vezivati za neku tvoju postojeću naviku. Na primjer, ako ujutro piješ kavu, opremu za trening stavi na stolicu na kojoj obično sjediš dok piješ kavu. Ujutro se polako odijevaj dok je piješ. Kada se odjeneš, veća je vjerojatnost da ćeš i izići na trčanje ili upaliti #moveandshine snimku.

Čašu za vodu stavi u kupaonu. Svaki put kada ideš mokriti, popij čašu vode. Make it fun. Svaki put kada ti mama pošalje poruku, popij čašu vode, ili kad tvoj suprug zapali cigaretu, ti popij vode.

Nove, dobre navike stvarat će druge nove, dobre navike. Na koncu više nije bitno jesi li htjela ući u traperice od prije trudnoće, već dobar osjećaj da si nadvladala učmalost i naučila nešto novo.

Voli sebe!

Ako trebaš motivaciju prije nego li stekneš naviku, javi se nama.

Tea Miketa

TREBAŠ MOTIVACIJU?

JAVI SE!
Komentari