Sjedenje je tihi ubojica?

Sjedenje je tihi ubojica?

Već i ptice na grani pjevaju o tome kako je sjedenje potpuno neprirodan položaj, “tihi ubojica”, kako nas “vraća u fetalni položaj”, a proglašeno je opasnijim i od pušenja. Ako zanemarimo žutu internet štampu i prebacimo fokus na znanstvene članke, saznat ćemo da nije tako neprirodno – jer je sjedenje prirodna faza u normalnom neuromotornom razvoju djeteta.

Nije nikad nekog ubilo, a nisam čula ni da je koga pretvorilo u fetus. Psi i mačke često sjede i ne bih rekla da zbog toga imaju problema. Ono je zloupotrebljavan položaj jer ga ljudski rod koristi pre često i u dugotrajnim intervalima, ne vršeći pritom nikakve prirodne tranzicije u tripod, čučanj, hinge. Nope. Kad čovjek sjedne, on pusti korijenje kroz dupe u stolicu i to je to.
A je li opasnije od pušenja?
Što vi mislite?

Zaposleni pušači ugađaju sebi i svojoj potrebi/ovisnosti češćim odlascima van zgrade ili u “pušionu” na pauzu zbog pušenja. Ispada da se “uredski” pušači više gibaju i za radnog vremena naprave više koraka dnevno nego nepušači. U tim odmacima od obveza imaju više vremena za procesiranje informacija koje primaju na poslu. Tako mogu dobiti i na produktivnosti, jer mozak voli gibanje a i svakom je kreativcu potrebno da se odmakne od svojeg djela i da sagleda širu sliku. Iako kroz filter cigarete i, doduše kontaminiran zrak, ipak udišu punim plućima i vježbaju dijafragmu.

Pa gdje je tu pravda? 😂

Svojim klijentima nepušačima savjetujem da svaki put kada kolega ode na puš pauzu, i sami napuste ured i protegnu noge. Da izađu ispred zgrade i iznenade svoj respiratorni sustav. Ili da se jednostavno popnu stubištem na najviši kat te se stubištem i spuste. Nekoliko puta. Bojite se da ćete ispasti čudni? U društvu u kojem je prihvatljivo više puta u radnom vremenu cigaretama trovati organizam? Pih!

Sjedenje nije iznimka. Nema razlike ni sa svim ostalim funkcionalnim položajima i pokretima, kao što su čučanje ili trčanje. Bilo da se radi o statici ili dinamici, pretjerivanje svakako dovodi do sindroma prenaprezanja i mehaničkih oštećenja. Uravnoteženost omogućuje čovjeku da vječitu promjenu u sebi i oko sebe osjeti kao uporište, ne kao prijetnju.

Razgibavanje u sjedećoj poziciji

Umjesto predugog zadržavanja položaja, pokušajmo sjedenje iskoristiti kao tranziciju za daljnje kretanje. Demonstrirane vježbe zahtijevaju dozu tjelesne gipkosti pa nisu za početnike. No ako ste spremni početi, javite nam se da vas naučimo osnove. Svi smo stvoreni za gibanje i nema mjesta za malodušnost i otpor; svatko od nas može biti bolji od sebe samog unaprjeđujućii svoje tjelesno gibanje 😊 Potecite s promjenomom, ne opirite joj se. Dajte prostora za gibanje svome umu, a tijelo će slijediti.

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me