Problem s voćem i povrćem

Problem s voćem i povrćem

Manje više svi znaju da je jedenje voća i povrća jako zdravo. Ali, svaka medalja ima dvije strane… Današnja hrana raste na policama supermarketa, a „svježe“ voće i povrće nam dolazi iz bratskih zemalja kao što su Španjolska (tzv. plastenik Europe), Turska, Kina, Nizozemska… Na svu sreću (još uvijek) postoji mogućnost vlastite sadnje onog što se stvarno zove svježe povrće i voće. Tako imamo pristup kvalitetnoj namirnici.

Današnje voće uglavnom plijeni svojim izgledom i okusom. Ono je previše vodenasto, što znači da je napumpano vodom i šećerom da sazre čim prije, da bi bilo veliko i da bi bilo slatko. Tako se zdrav brzi obrok pretvara u slatkiš. Iako je voće bogato mikro nutrijentima, vitaminima, mineralima i antioksidantima, bogato je i pesticidima.

Tako je pokazano da jabuka sadrži najviše pesticida od svih namirnica. Breskve i nektarine se špricaju oko 8 puta do berbe. Fantastično zar ne? Voće današnjice se razlikuje od voća kakvo je priroda namijenila da bude, ili voća kakvo je bilo prije 50-70 godina. Samo se prisjetite razlike između domaćih i divljih kupina, jagoda…

Mi smo zato obrali amulu/džanarku koja raste oko naše kuće. Samonikla biljka koju niti okopavam, nit zalijevam, nit špricam – a raste k’o luda. Malo smo proguglali i saznali da je to ustvari divlja šljiva koja ima sličnih sastojaka kao skupocjeni Noni sok. Pripremili smo i sok i moram reći da je fantastičan!

Jestivog samoniklog voća ima svuda, trebate prestati drvo promatrati samo kao izvor hladovine. Murva, amula, drenjula, kupine, šipak…

Zato se penji na drvo i beri. Bolje ti sebi amulu nego da ti Španjolac u traktoru bere špricanu jabuku.

Tea Miketa

 

Komentari