Priprema za trening – „zagrijavanje”

Priprema za trening – „zagrijavanje”

Htjeli mi ili ne, priprema za trening je pola posla, a bome i zdravlja. Kao što bi Dan John rekao “Your warmup is your workout”. Važnost pripreme za treninga bilo kakve vrste ne treba uopće naglašavati niti polemizirati. To jednostavno treba napraviti. Nemali broj studija je dokazao da pravilnom i pametnom pripremom za trening smanjujete mogućnost ozljeda te poboljšavate učinkovitost samog treninga.

Trebamo pripremiti tijelo, ali i naš neurološki sustav za akciju koja slijedi, polako i pametno. Pri tome ne mislim na pedaliranje na bicikli do prvog znoja i dva kruga mahanja s rukama.

Učinci zagrijavanja na cjelokupni organizam su višestruki:

  • bolja pokretljivost zglobova
  • poboljšanje mišićne kontrakcije
  • poboljšavanje jakosti i snage
  • poboljšavanje protoka krvi
  • ubrzanje metaboličkih aktivnosti u tijelu
  • smanjivanje ozljeda od treninga

Foto Petra Vukoša

Sama struktura zagrijavanja se može razlikovati u odnosu na sport, vrstu aktivnosti ili dio tijela koji će te trenirati. Uvijek, ali baš uvijek treba napraviti opću pripremu cijelog tijela bez obzira na to što će te trenirati. Zato sam vam pripremio 3 videa zagrijavanja koja možete koristiti u vlastitom treningu. Također pročitajte i pogledajte članke s foam rollerom i disanjem.

Svaki dan bez obzira da li se bavite nekom sportskom aktivnosti ili trenirate trebali bi očuvati pokretljivost zglobova. Naš mozak preko mehanoreceptora dobiva uvid u kakvom je stanju tijelo, a ovisno o pokretima unutar zgloba može inhibirati ili facilitirati mišićnu aktivnost. Studija iz 1956 koji su napravili Leonard Cohen (ne mislimo na pjevača) i Manfred Cohen je pokazala sljedeće: Ako zglob nije dovoljno pokretan to može utjecati na slabiju aktivaciju mišića pa čak i isključiti funkcioniranje mišića.

Prvi video je svakodnevna rutina koju možete raditi samu za sebe nakon buđenja, nakon dugotrajnog sjedenja, vožnje, učenja, ležanja, prije bilo kakve sportske aktivnosti.

Ako poučavate druge da se gibaju počnite s ovim zagrijavanjem.

Pratite da li se negdje pojavljuju bolovi, razlike i opsegu, kvaliteti, kontroli pokreta jedne i druge strane. To je dosta bitno, da sami osjetite (i vaši klijenti) trenutačno stanje svog tijela. Na osnovu tih parametara možete ići u kompleksnije protokole.

Opće zagrijavanje za trening

Drugi video je malo kompleksniji, ali nije kompliciran. Ako ste kreativni možete nešto malo dodati ili promijeniti. Namjerno sam počeo s poda jer tako imitiramo neuromotorni razvoj čovjeka, od poda prema gore. Prije toga možete ubaciti segmentalno rolanje pa onda započeti s ovom rutinom.

Rolanje

Zagrijavanje

Zadnji dio je Ground force method evaluation flow. Ovo je zapravo najkompleksniji dio koji se također može mijenjati, ovisno koja nam je namjera jer kompleksnost bez potrebe dovodi do komplikacija.

GFM evaluacija je zapravo FMS u kretanju. Dobivamo trenutačnu informaciju od tijela samog klijenta i način na koji se giba. Svi smo upoznati s brzinom i zahtjevima današnjeg života pa tako i naš tijela nisu ista u ponedjeljak, srijedu ili petak. Zato pametno naprijed u još pametnije sutra.

Ground Force Method

GFM Sarajevo

Slobodno pogledajte i ostale YT filmiće i ako su vam korisni, koristite ih i praksi.

Aleksandar Miketa

Komentari