Nemanje vremena ili strah od neuspjeha?

Nemanje vremena ili strah od neuspjeha?

Razmislite o tome da li za neke nove aktivnosti u životu zaista nemate vremena, ili zapravo jednostavno ne želite napustiti svoju komfor zonu.

Većina vas će pomisliti: “Kakva komfor zona?! Pa život mi je prva linija fronte! Nema gašenja, nema odmora, nema vremena!”

Znam da mnoge od zaposlenih mama zaista nemaju vremena za sebe.
Znam da ste neke od vas potpuno same kada se radi o brizi i angažmanu za djecu.
Znam da vas većinu ne dočeka topao obrok kad premorene stignete kući. Znam da prije nego opustite tijelo u toploj kupki morate same izribati kadu. Znam da na dnevnoj bazi balansirate na trepavicama između svog posla, kuhanja ručka i ostalih kućanskih poslova te odvezi-dovezi dječjih školskih i izvanškolskih obveza…

Znam.

Većina klinaca misli da se roba sama pere, suši, pegla i slaže u ormare. Čak i da sama čarolijom ulazi u košaru za prljavo rublje nakon što njihove “male i nježne” ručice neprecizno njome pogode kupaonski pod pred košem… Da se obroci sami stvore po principu “stoliću, prostri se”, da se stvari po kući same slažu na svoja mjesta.
Čujem da i poneki muž misli tako.

Neki dan me sin ozbiljnim glasom pitao:”Daj mi objasni što je uopće prašina, kad me već godinama gnjaviš da je brišem?”

Muž moj na sreću, voli kućanske poslove. Kuha bolje od mene (hvala, svekrvo  ) i zna pogoditi košaru za prljavo rublje. Unatoč tome, uvjerena sam da naše malo kućanstvo u većem postotku opstaje zbog mojih trepavica… A prašina uopće nije redovito pobrisana.

Ali isto tako znam da i vi uspijevate vući te silne konce i vreće pune namirnica pretvoriti u ručak, a hrpu prljavih dječjih čarapa u nogometni trening. I da ste predsjednice svojih užurbanih svjetova koji funkcioniraju baš tako da svatko od ukućana minimalno osjeti koliko je uobičajena dnevna rutina zapravo pomno isplanirana i složena blitz-krieg akcija koja, eto, greškom potraje godinama!

Kada se dogodi poziv za iskakanje iz takve, stresne al’ dobro odigrane borbe, logično je da je vaša prva pomisao: ”Ne! Pa imam posla. Ako i nađem vremena, premorena sam da bi se posvetila nekim drugim aktivnostima kao što je na primjer, trening.”

Pitam vas; radi li se stvarno o nedostatku vremena? Ili je možda vaša uspješnost u posao-kuća zadatku prevladala pa se u vas uvukla sumnja da je bolje osvajati uspjehe na starom i poznatom bojištu nego započinjati nešto novo?

“Možda će izostati željeni rezultati.
Morat ću se dokazivati na nepoznatom terenu.
Možda ću izgubiti svoju poziciju u kućanstvo-državici.
Možda mi je bolje ostati tu gdje jesam jer sam tu svoja na svome, potrebna, uspješna i umorna…”

Zatvaranje životnih navika unutar bilo kakvog obrasca formula je za neuspjeh. Čak i kad je on najsavršeniji na svijetu i uspijeva držati pod kontrolom tako složen sustav kao što je održavanje kućanstva. Uvjeti za rast i razvoj nastaju samo kada istupite iz svoje komfor zone. Čak i kad je vaša komfor zona zapravo pravo malo bojište.

Pametan trening unosi osvježenje u svaku dnevnu rutinu!

Tea Miketa

Kratki trening

Komentari