Na plažu bosi!

Na plažu bosi!

Ako ovaj tekst čitate na plaži osvrnite se oko sebe. Koliko djece hoda boso? A odraslih? A vi, stavljate li svaki put šlapice ili one gumene papuče kada idete u more? Odgovori na prva dva pitanja vrlo vjerojatno su – malo, a na treće, je »da«.

Nadamo se da griješimo. Nažalost sve više djece i odraslih izbjegava hodati bez obuće po plaži. I tu griješe. Pritom ne mislimo da i po najoštrijim stijenama treba gaziti bosonogo, ali po oblutcima i stijenama koje je more tijekom godina zaoblilo kročite hrabro i bez suvišne obuće. Ionako smo tijekom cijele godine obuveni pa pustite malo stopala da dišu.

Dobrobiti od hodanja bez obuće su brojne.

Na našim stopalima, ali i dlanovima, postoje točke povezane sa svim vitalnim organima u tijelu, a njihovim stimuliranjem masiramo unutarnje organe. A ima li boljeg načina za masažu od hodanja po oblutcima. Ako hodate po plićaku pružat ćete si otpor pa će raditi i neki drugi mišići nogu. Stopalima nenaviklima na hodanje bez obuće na početku će biti malo neugodno, ali s vremenom će koža očvrsnuti pa će vam biti sve lakše. Ako vam je stvarno jako teško, za početak odaberite meke podloge, kao što su pijesak, šljunak ili zemlja, a kad se naviknete prijeđite na one nešto tvrđe. I ne morate odmah cijeli dan provesti bosi, počnite s kratkim šetnjama od pet minuta pa postepeno produljite. A dok se sunčate skvrčite koljena, stopala položite paralelno na pod i prstima gužvajte ručnik. Vježbajući stopala ojačat ćete mišiće i tetive u stopalu i gležnju i tako ćete manje biti skloni povredama. Druga vježbica koju možete izvoditi potrbuške jest lupkanje nogama po podlozi. Lupati možete stopalima dok su noge posve pružene (kao kad želite zapjeniti more), ili savijajući noge naizmjenice u koljenima.

Komentari