Želiš smršavjeti?

Želiš smršavjeti?

Kalorije su sve nalik jedna drugoj, neovisno o tome da li dolaze iz govedine ili viskija, iz šećera ili škroba, ili pak iz sira ili krekera. Previše kalorija je jednostavno previše kalorija.
Fred Stare, osnivač i bivši šef nutricionističke katedre Sveučilišta u Harvardu

Nije sve baš tako crno-bijelo, ali je dosta blizu istini. Nemamo svi isti probavni sustav, preosjetljivosti na određenu hranu niti iste potrebe. „Izumitelj“ kalorije kakvu danas poznamo je kemičar iz 19. stoljeća Wilbur Olin Atwater. On nije imao tehnologiju današnjeg doba pa je jednostavno spaljivao hranu i tako „brojao“ kalorije. To baš i ne sliči na ljudsku probavu, iako možda netko ima slične senzacije u trbuhu nakon obroka.

Za početak je obraćanje pažnje na kalorije sasvim dobra odskočna daska, iako je ipak bitno što na kraju dospije u vaš krvotok, kao i vaše hormonske reakcije na pojedinu hranu. Kupite bilježnicu te počnite zapisivati sve što ste pojeli i popili a pored toga napišite vrijeme uzimanja. To je jedini način da pratite svoj napredak ili nazadak. Iskreno, mislim da ćete se jako iznenaditi. Kada budete imali sve crno na bijelo lakše ćete si posložiti plan za akciju.

Faktori koji utječu na raspodjelu kalorija i koji se mogu prilagoditi u svrhu gubitka masnog tkiva i nabacivanja mišića uključuju : probavu, omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti ali i vrijeme uzimanja određene hrane. Različiti izvori kalorija = različiti rezultati. 500 grama Brokule ili 500 grama zrnatog sira i Snickers imaju isti broj kalorija ali i sami uviđate razliku. Energetski ćete dobiti isto, ali ako već želite specifičan rezultat ipak se trebate malo više potruditi.

Izbacite iz svog dnevnog menija sve što vam zapravo ne treba. Ako imate 10-ak kila previše znači da imate dovoljno zaliha hrane na sebi da možete živjeti 2 tjedna bez hrane. Ne morate jesti stalno kao da ste dojenče.

Evo par brzinskih savjeta za bolje funkcioniranje:

  • Izbacite zaslađena pića i sokove, a ubacite puno vode + cijeđeni limun/grejp, biljne čajeve poput zelenog, bijelog, koprive i kukuruzne svile (fantastično izbacuje vodu iz organizma)
  • Pijte crnu kavu bez mlijeka i šećera, možete zasladiti s medom. Ne brinite, naviknut ćete. Kava prije treninga može čuda učiniti za performanse i gubitak masnih naslaga. Dupli espreso će biti idealan.
  • Ne jedite keksić koji dobijete uz kavu. Ako niste marendali i gladni ste što uopće radite na kavi? Kupite si nešto za pojesti.
  • Izbacite slatkiše te se korak po korak riješite rafiniranog šećera. Svi ti silni keksići, čokoladice i sve ostale gluposti imaju više štete nego koristi. I samo znate da vam bude žao i krivo nakon što „ubijete“ kutiju „integralnih“ keksića sa „crnom“ čokoladom . Ako vam je baš tako napeto napravite ih sami. Ne trebate biti baš MASTER CHEF za to. Na našem webu i Facebook pageu ima recepata koji vam mogu koristiti.
  • Izbacite sendviče, tijesta, pašte, grisine i kruh a zamjena za takvu vrstu ugljikohidrata pronađite u leći, grahu, slanutku, mahunama, heljdi, quinoi, amarantu te jako puno zelenog lisnatog povrća.
  • Marenda ne mora biti sendvič, pizza cut, integralno pecivo, fitness pločica (bježite od ovoga) i ostale peripetije. Marenda može biti i kilogram jabuka, dvije šake badema s kefirom, posni sir i lanene sjemenke, hladna salata s jajima koju ste ponijeli od kuće, grah s bučinim uljem na salatu, proteinski prah (whey, hemp) s posijama , chia sjemenkama umućene u 0,5 dl jogurta. Varijacija je bezbroj, samo trebate prestati biti komotni.
  • Prestanite drmati po pivi. Pogotovo nakon treninga, bez obzira na to što ste uzeli super filtrirani whey protein s L Glutaminom i Kreatinom. Čaša crnog vina uz dobar obrok je sasvim pristojna mjera.
  • Izbacite kauč iz guzice i počnite se gibati. Za početak hodajte.

Ako vam je sve ovo teško onda uživajte u svom životu i prestanite imati glupe fore tipa „Muškarac bez škembe je kao nebo bez oblaka“ ili „ Hebeš muškarca ispod 100 kila“. Pokažite svojoj ljepšoj polovici sliku Brad Pitta iz filma „Fight Club“ ili Gerrarda Butlera iz „300“. Ne žalite se na svoj izgled nemojte ismijavati „freekove“ koji su ipak uspjeli odvojiti 60 minuta dnevno za vježbanje, a kada kupuju namirnice okrenu proizvod i čitaju što će staviti u sebe. Nemamo svi istu polaznu točku niti cilj ali, svi možemo biti bolji od samog sebe iz dana u dan.
Jedina prava pobjeda je nad samim sobom i vlastitim demonima. Sve se može.

Aleksandar Miketa

Komentari