Zašto bi hodanje trebalo postati rutina?

Zašto bi hodanje trebalo postati rutina?

Proljeće je za mnoge najljepše doba godine, a stanovnici Primorsko-goranske županije imaju sreću da mogu birati hoće li vikend provesti uz more ili u brdima. Sve im je nadohvat ruke. Čovjek je kao vrsta stvoren za bipedalnu vertikalnost ili hodanje, stoga bi češće trebali raditi ono za što smo stvoreni, a to nije ležanje na kauču.
Za hodanje se pripremamo od rođenja, a već s 11 mjeseci neka djeca naprave i svoje prve korake na dvije noge.

Iskoristite proljeće i stvorite novu naviku, može ona biti jutarnja, ali i popodnevna.

Hodanje je najlakši oblik kardio aktivnosti i svako ga prilagođava svojim mogućnostima, odnosno hodamo najbrže što možemo, a da se ne zapušemo. Kad se zapušete, usporite i nakon što ponovo uspostavite normalan ritam disanja, ubrzate. Jednom kad steknete kondiciju možete si otežati ako na sebe stavite prsluk s opterećenjem. Drugi način da si otežate i od šetnje dobijete više jest da birate uzbrdice.

Vremenske (ne)prilike nisu izlika za nekretanje

Prema istraživanjima redovito hodanje u trajanju od pola sata, pet puta tjedno smanjuje rizik od nastanka nekih oblika raka, šećerne bolesti tip 2, bolesti srca i krvnih žila te depresije. Hodanje produžuje životni vijek, povoljno djeluje na tlak, povećat će mineralnu gustoću kostiju te uravnotežiti razinu lipoproteina u krvi.

Šuma je najljepša u proljeće

Hodanje osim što je fizički nezahtjevno ono i vas mentalno osvježi, kao da “rashodate” sve misli u glavi. Hodanjem nećete sagorjeti puno kalorija, ali može pomoći u fazi mršavljenja jer niski intenzitet koji dugo traje potaknut će korištenje masnih rezervi.

Tijekom šetnje možete uživati u tišini prirode koja vas okružuje, ali i slušati podcaste ili audio knjige, tako ćete hodajući nešto i naučiti.

Aleksandar Miketa

Komentari