Fit or fat

Fit or fat

Prepoznato je među vježbačima da primarni cilj vježbanja kojeg provodimo u Centru nije estetika, već zdravlje i funkcionalnost.

Nije baš posve istina.

Jer, ako se vježbač pridržava plana prehrane kojeg u mini grupama i individualnom programu nudimo, nakon nekog vremena nastupa promjena fizičkog izgleda kao posljedica truda i rada pojedinca, u skladu s povećanjem snage i ostalih motoričkih sposobnosti ciljanih našim treningom.

Međutim, u radu se susrećemo i s nekim klijentima koji ne žele mijenjati svoj, neadekvatan sistem prehrane jer njima nije primarno izgubiti kile, biti fit ili izgledati “bolje” (relativan pojam). Osjećaju se odlično vježbajući jer rade nešto za sebe. Jači su i izdržljiviji, mogu podnijeti više dnevnih napora, bolje spavaju. To im daje osjećaj zdravlja i funkcionalnosti, a potkožno masno tkivo doživljavaju kao nevažan, samo estetski nedostatak koji se ne tiče zdravlja.

Opet, nije baš skroz istina da je tako.

Jer, uravnotežena prehrana i treniranje su nešto kao lonac i poklopac. Jedno bez drugoga ne može.

Ali, oni misle da nemaju potrebe mijenjati prehrambene navike, ili jednostavno nisu dovoljno odlučni da to učine jer si ne žele stvarati dodatni napor, govoreći sebi i nama da su zadovoljni svojim izgledom.

Jeste li jedan od njih? Ako je vaš odgovor da, pročitajte:

I nama ste lijepi i zadovoljni smo vašim izgledom. Ne kategoriziramo ljude prema brojevima koje pokazuje vaga, prema količini kalorija koje unose u sebe, prema količini potkožnog masnog tkiva.

No, želite li nastaviti trenirati kod nas, u jednom će se trenutku svakako morati dogoditi promjena. Svoje prehrambene navike trebate promijeniti onako kako je energetski učinkovitije. Ne da budete ljepši, nego da se svi; a primarno vi, osiguramo od oštećenja koje naporan trening može napraviti na nekvalitetno uhranjenom tkivu. Vašem tkivu.

Ako trenirate 3 puta tjedno po sat vremena, u ta tri sata ne trošite samo salo. Cirkulacija krvi i kisika se angažira jače; srce, pluća, kompletan metabolizam se ubrza. Mišići se treningom izgrađuju, ali se i troše. Veziva, koža i organi također sudjeluju u ovom procesu izmjene energije. Vaše tijelo.

Kada prođe tih sat vremena stresa, organizmu jednostavno morate dati nutrijente. Oni će se potruditi da zakrpaju ili dodatno izgrade mišić, koji će u idućem treningu zahtijevati još više krvi i kisika za svoje gibanje i zbog toga potrošiti još više kalorija.

U svemu pa i u treningu, važna je energetska učinkovitost. Ako klimatizirate prostoriju i konstantno držite otvorena vrata, nećete se zagrijati. A na duge staze, klima uređaj će se pokvariti. Mi ne želimo da se vaša klima pokvari baš u našem Centru.

Tea Miketa

 

Komentari