Dva mjeseca do ljeta

Dva mjeseca do ljeta

Kolektivna misija pretežito ženskog dijela ljudske populacije poslije Uskrsnog praznikovanja, odnosno bolje reći punjenja su gladovanje, brutalno treniranje (minimalno 4 puta tjedno) i kupovanje anticelulitnih preparata. Moje mišljenje je da je bolje ikad nego nikad. Istina je da proljeće budi i motivira, pa je stoga lakše započeti upravo sad. Ali, je li dva mjeseca do ljeta dovoljno za top formu? Dobro znate da nije. I što je uopće top forma?

Mi radimo pretežno s rekreativcima, a top forma svakog pojedinog vježbača je pojam i stanje vrlo individualne prirode. Ako ste zadovoljni svojim odrazom u ogledalu, ako imate osjećaj ugode bivanja u vlastitom tijelu koje je dovoljno zdravo i agilno da bez problema podnosi zahtjeve svakodnevice, po mojoj ste definiciji u top formi. Ne trebate stati na vagu niti mjeriti obim struka, vaš duh i vaše tijelo su super partneri!

Ali, to se najčešće ne postiže u dva mjeseca. To je stanje koje se postiže redovnim održavanjem tijela, dva do tri puta tjedno uredno doziranim treningom, kroz cijelu godinu. U taj paket ulaze i Božićno/Uskrsni usponi i padovi, subotnji izlasci i roštilj-pretjerivanja kao i post petkom ili pijenje proteinskog shakea poslije treninga. I kreme za zatezanje kože također. Ako su kvalitetnih sastojaka, mogu pomoći i one. Ali najvažnije je imati rutinu. Tijelo se navikne i funkcionira u skladu s time. Takvim vježbačima dva mjeseca do ljeta dođu kao savršeni period pripreme za najbolji mogući izgled u kupaćem kostimu.

A što je s onima koji su tek sad uspjeli uhvatiti vremena za sebe? Konačno je prestao period viroza pa dijete ostaje u vrtiću bez problema, a ni vas ne može više zaraziti. Prvoškolci su se privikli na sjedenje u klupama i više ne morate bdjeti nad njihovom sudbinom/ocjenom pa si možete priuštiti par sati tjedno za sebe. Zažmirit ćete na jedno oko da ne vidite prašinu na tamnom namještaju koju je odalo sunce i lupiti šakom o stol s parolom na ustima: vrijeme je za mene!
Ako se prepoznajete u ovoj skupini, čestitamo vam na odluci i pružamo ruku! U dva mjeseca ćete postići puno; možda ne onoliko koliko želite, ali gledajte na ovo kao na vašu odskočnu dasku. Dakle, počnete li sad, nastavite kroz cijelu godinu i nek to postane vaša rutina. Inače, iduće godine u ovo vrijeme ćete žaliti što to niste učinili.

Bit će teških trenutaka, opravdanja iskaču iza svakog ugla, a ja sam ih čula dovoljno da napišem knjigu. Bit će i svijetlih trenutaka – osjećaj životnosti u tijelu je vaš najbolji prijatelj!

Tea Miketa

Komentari