Čudotvorni bosiljak

Čudotvorni bosiljak

Tri vjerojatno najpopularnija začina na Mediteranu svakako su bosiljak, majčina dušica i origano. I dok se prva dva često koriste u svježem stanju, origano najbolje od sebe daje osušen. Danas ćemo vas upoznati s bosiljkom, začinom koji je toliko aromatičan da ćete njegovim dodavanjem u jela postići da ona traže manje soli, a sol je kao što znate začin koji je prijatelj celulita, a celulit ne želimo. Zato se kaže da je bosiljak prijatelj vitkosti.

Ovaj začin vrlo lako možete uzgojiti sami i onda u njemu uživati tijekom cijele godine. Razlikujemo čak šezdeset vrsta. Listići bosiljka bogat su izvor vitamina K i A, a dobar je i izvor beta-karotena. Osim toga bosiljak sadrži i folnu kiselinu i vitamin C, a od minerala željezo, kalcij, magnezij, bakar i mangan. Njegova eterična ulja imaju antibiotska i protuupalna svojstva, a narodnoj medicini preporučuje se za liječenje probavnih tegoba. No bosiljak umiruje, jača koncentraciju i pomaže kod glavobolje.

Najpopularniji umak od bosiljka, uz nezaobilaznu salsu od pomidora, jest pesto Genovese, koji se najčešće poslužuje uz tjesteninu, ali i uz meso. Za taj umak potrebni su vam pinjoli, a kako su oni skupi i ne uvijek dostupni uspješno se mogu zamijeniti oguljenim i preprženim bademima. A kako pripremiti taj tradicionalni umak? Vrlo lako, ako nemate mužar poslužit će i multipraktik ili štapni mikser. Za umak je potrebno 3 režnja češnjaka, 100 g pinjola ili oguljenih badema, 150 g svježeg bosiljka, 200 ml maslinovog ulja, sol, papar, 50 g ribanog ovčjeg sira. Umak se priprema tako da sve sastojke osim sira pretvorimo u umak, a sir dodamo na kraju, posolimo i poparimo prema želji.

Listićima bosiljka možete aromatizirati i ulje, i to samo tako da ih operete osušite i stavite u ulje na mjesec dana. Količinu odredite sami. Uz jela s roštilja preporučuje se maslac aromatiziran bosiljkom , a na 100 grama maslaca potrebno je 30 grama bosiljka, 1 režanj češnjaka i malo limunova soka. Bosiljak i češnjak sitno nasjeckajte te pomiješajte s omekšalim maslacem. Začinite limunovim sokom, ali i koricom ako je neprskana, i malo posolite.

Nama najdraža kombinacija koja uključuje bosiljak je ujedno i ona najjednostavnija, pomidori, mozzarella, maslinovo ulje i bosiljak. Lagani ručak ili prilog pečenom mesu koji nitko neće odbiti. Kada nemate svježi koristite sušeni bosiljak, ali pazite, puno je jačeg okusa od svježeg.

Komentari