Vrijeme odluka

Vrijeme odluka

Mnogi na početku godine naprave popis s odlukama kojeg se tek rijetki kasnije pridržavaju. Zašto za početak ne bi napravili popis kojeg ćete se držati i koji će vam pomoći da se prije svega bolje osjećate. Neka odluke ne budu drastične. Radije napravite dvomjesečni plan pa njega ispunite, pa napravite tromjesečni i tako dalje. Bit će vam lakše.

Evo par savjeta kako da malim stvarima promijenite svoj, ali i život ljudi koji vas okružuje. Počet ćemo prehranom jer se novogodišnje odluke najčešće odnose upravo na to.
Jako volite slatko i nikako da se riješite te ovisnosti. Pa za početak mliječnu čokoladu zamijenite onu s većim postotkom kakaa koju će te, sigurni smo, jednako voljeti, a jest ćete ju u manjim količinama. Osim što je malo skuplja ne možete pojesti veliku količinu. Ako pijete kavu sa šećerom, smanjite dozu, a kasnije šećer posve izbacite. Naučit ćete cijeniti pravi okus kave. Kada radite kolače smanjite količinu šećera nitko neće primijetiti jer će i dalje biti dovoljno slatko. Bijeli kruh za početak zamijenite integralnim kojeg sami napravite, a kada ste se navikli na taj okus, razmislite o pravljenju bezglutenskog. Povećajte unos povrća. Nije teško. Za početak uz svaki obrok poslužite salatu, a onda neka vam salata bude prilog jelu.

Ako se do sada niste bavili tjelovježbom vrijeme je da počnete. Ne volite li zatvoreni prostor počnite hodati. Živite u zgradi s liftom ili radite u zgradi s liftom? Prestanite koristiti lift. A onda krenite na tjelovježbu pod stručnim nadzorom.
Ako jako želite negdje otići uplatite bar vikend putovanje. Nemate novaca? Pokušajte svaki dan na stranu staviti 5, 10 ili 20 kuna. Uštedjet ćete 150, 300 ili čak više kuna mjesečno i do ljeta već imati lijep iznos. Nastavite li štedjeti do kraja godine imat ćete dovoljno za jedno lijepo putovanje. Ako štedite s partnerom, zajedno ćete imati još više. A na dnevnom budžetu nećete puno osjetiti.

Nahranite ptice, udomite psa ili mačku. Žarko ste željeli naučiti šivati, plesti, plesati? Učinite to. Nađite hobi koji vas ispunjava jer tko zna možda hobi postane vaš novi posao. Jako želite gledati neki film, a nitko ne želi s vama u kino. Odite sami i uživajte. Za gledanje filma bit ćete dovoljni sami sebi.
Ako vam se pleše, plešite, ako vam se plače, plačite, ako vam se smije, smijte se. Puno. Najviše što možete. Osjećat ćete se bolje. I bit ćete ljepši. I sebi i drugima.

Komentari