A što je s tobom, mama?

A što je s tobom, mama?

Dijastaza rektusa koja je trenutno u fokusu javnosti je samo mali dio šire priče o ženinim osjećajima, neuromuskularnoj povezanosti i tijelesnoj posturi.

Nakon poroda, sva je pažnja usmjerena na novorođenče; ako je sociološka situacija obitelji u “standardnim” okvirima. U post partum periodu na djelu je evolucija, a primarni cilj evolucije je produljenje vrste. Majka je, od one trudne ženice koju svi paze i maze, prebačena u drugu ligu. I što je najzanimljivije, čini se da svi znaju bolje od nje kako biti mama…

Majčinski instinkt je tako snažna pokretačka sila koja će iscrpiti i zadnji atom ženine snage iz jednostavnog razloga – podmladak je važniji. Ako se netko i drzne ponuditi pomoć, odmor ili odmak novorođenoj mami, ona često odbija jer smatra da se sama najbolje brine o svojoj bebi.

Kao iz priče o hobotnici koja često umire od iscrpljenosti u brizi za svoja brojna jajašca (iako ona otplivaju u smjeru pučine čim se pretvore u mladunce)…

Iako je CNS čovjeka dosta razvijeniji od hobotničkog, mladoj mami često ne preostaje ništa drugo do li plesati u ritmu raspoloženja svoje bebe, povijajući trbuh raznim steznicima i mantrajući kako je sve ovo prirodno, kako je ona jaka i sposobna i kako može neispavana, zbunjena, nervozna i u bolovima proizvesti kvalitetno mlijeko za rast i razvoj svog mladunca. Nije čudno da tako izmiješanih osjećaja i osjeta u svom novom tijelu, osoba koju svi osim njenog novorođenčeta – (koje za sada samo plače) nazivaju MAMOM, nema pojma kako opet “oformiti” sebe.

Često počinje od onog što vidi u ogledalu i na bezbrojnim fotkama koje suprug fotka da ovjekovječi taj bitan životni trenutak. Vidi da tijelo više nema istu posturu, teksturu, strukturu. Ako je mlada i šavovi su bez problema zacijelili, naravno da će pomisliti da se treba stesati junačkim treningom i dovest figuru u red. Odlična ideja; dodajmo još stresa na stres :/

A osjet i osjećaji su u drugom planu. Iako… Postura i figura su odraz i unutrašnjeg stanja svakog od nas.

Misliš da carski rez ne spada u kategoriju operacije? Misliš da su “šavovi tamo dolje” nama ženama super-normalna stvar koja eto zna zatezati na promjenu vremena, al se s vremenom navikneš, a suprug se navikne na promjenu tvojeg raspoloženja i nedostatak sexa? Misliš da će to što se sada popiškiš kad kihneš s vremenom prestati i samo od sebe nestati? Misliš da će tupilo oko ožiljka od carskog prerasti u zadovoljstvo? Aha, to su sve prirodni procesi  koji “nestaju” kroz vrijeme, jer starenje – poznato je – donosi napredak.

Priroda stalno traži reprodukciju (ruku na srce, daje nam šansu jednom mjesečno), a zdravstveni sustav se pobrine da donekle pripremi trudnice za porod, zaduži patronažnu sestru da okupa i izmjeri bebu, prati djetetov rast i razvoj kroz obavezne sistematske preglede. Podmladak je definitivno bitan.

A što je s tobom, mama?

Tea Miketa

 

Komentari