Skraćeni fleksori kuka

Skraćeni fleksori kuka

Nedavno se jedna vježbačica tužila da su joj dijagnosticirali skraćenje fleksora kuka.

ŠTO TO ZNAČI?

Kuk je među najmobilnijim zglobovima u ljudskom tijelu.

Njegova glavna uloga je fleksija (primicanje natkoljenice trupu) i ekstenzija (odmicanje natkoljenice od trupa) u iskoraku. Koračanje je vrhunac u učenju kretanja, a dok smo djeca prvi nam koraci predstavljaju veliko veselje jer nas svrstavaju u svijet samostalnih jedinki.

Kako vrijeme ide, sve manje koračamo i sve više sjedimo. Ako i koračamo, često to činimo koristeći mišiće na nepravilan način.

Pasivna uloga mišića koji flektiraju kukove rezultira njihovim skraćivanjem.

FLEKSORI KUKA SU: M. iliopsoas, M. tensor fasciae latae, M. pectineus, M. adductor longus, M. adductor brevis, M. gracilis, M. rectus femoris, M. sartorius.

SKRAĆIVANJE MIŠIĆA

Dok je naše tijelo u sjedećem položaju, fleksori kukova su konstantno u skraćenom stanju. Takva njihova kratkoća je bez funkcije jer kuk koji sjedi je u pasivnoj poziciji i mišić ne mora raditi ništa.

Mozak pamti i baždari. Duljina tog mišića ostaje onakva kakvom je učestala situacija traži. A sjedi se često.

SLABLJENJE MIŠIĆA

Ako se neki mišić ne koristi za pokret, logično je zaključiti da on i oslabi. Posljedica slabosti je bol.

UKRUĆIVANJE MIŠIĆA

Kratak i slab, mišić gubi i na svojoj mogućnosti da se rastegne. Kruti mišići fleksori kuka, neće dozvoliti niti dobru ekstenziju.

Rekreativcu, a često i neiskusnim instruktorima, prva stvar na pameti je da takve mišiće masiraju i pokušavaju opustiti, istežu i pokušavaju produljiti. To pomogne kratkoročno.

ZAŠTO?

Opuštanje slabog mišića, čini ga još slabijim. Istezanje mišića za kojeg je mozak zaključio da treba biti kratak on doživljava kao prijetnju pa ga još intenzivnije skrati.

ŠTO ČINITI?

Dajte mu da radi!

Mišići trebaju dobru neuromuskularnu vezu, kvalitetan pokret, a s njim krvotok i kisik!

Imaš ovaj problem i želiš ga riješiti? Pročitaj i ovaj blic članak. Kontaktiraj me porukom FLEKSIJA KUKA na teamiketa@gmail.com

 

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me