Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS)

Centar Miketa

„Praška škola“ rehabilitacije i manualne medicine je nasljeđe velikih čeških neurologa i fizijatara 20. stoljeća kao što su Václav Vojta, Karel Lewit, Vladimir Janda i František Vele. Pavel Kolar je organizirao sljedeću generaciju rehabilitacijskih protokola koji je nazvan DNS, Dinamička neuromuskularna stabilizacija. To je moderna metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, temeljena na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

DNS metoda se temelji na detektiranju i otklanjanju neispravnih pokreta koje pak uzrokuje nejednoliko kretanje.

Današnji način života, stres, nedostatak kretanja te korištenje prisilnih, nepravilnih položaja kao što su dugotrajno sjedenje i prekomjerno korištenje računala naročito pogoduju razvoju zdravstvenih problema kod radno aktivne i školske populacije, ali i kod sportaša.

Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta te ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji lokomotornog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, samim time dolazi i do ozljede.

 

Zainteresirani?
Pošaljite upit ili poruku.

Počni.

Cilj DNS terapije je naučiti pojedinca novim, pravilnim kretnjama koje rasterećuju kralježnicu. Te iste uzorke kretanja je onda jednostavno prenijeti u normalne dnevne i sportske aktivnosti.

Zašto odabrati DNS?

1


Koristeći DNS metodu stabilnost kralježnice postaje automatska radnja.
2


Dolazi do poboljšanja stabilnosti i funkcije i samim time dugotrajno smanjenje ili nestanak bolova.