Upala tetive supraspinatusa

Upala tetive supraspinatusa

Rame sa svojim strukturama je jako kompleksan zglob. To je kuglasti zglob što nam govori da ima velik raspon kretnji u svim smjerovima. Nadlaktična kost se spaja s lopaticom, a lopatica s ključnom kosti. Odnos između nadlaktice i lopatice je zanimljiv jer ta velika kugla na kraju nadlaktice koja se spaja s lopaticom, izgleda kao golf loptica na postolju. Za pravilno centriranje tog zgloba odgovoran je kompleksan mišićno tetivni sustav koji treba držati tu kuglu u centru.

Zamislite okolne mišiće kao konop koji pridržava i napinje jarbol, sve treba biti efikasno sinkronizirano. Na žalost,  u većini slučajeva nije tako. Glava nadlaktice je povučena s mišićima prednje strane tijela prema naprijed što mijenja njen prirodni, efikasni položaj i zbog toga dolazi do kompenzacija i opterećivanja mišićnog sustava koji to ne može više podnijeti.

Supraspinatus je mišić koji je zbog svog položaja itekako sklon upalnim procesima, odnosno  prenaprezanju uslijed konstantnog pritiska na tetivu. Kako prolazi ispod koštanog svoda lopatice dok je nadlaktica rotirana prema naprijed, podizanjem ruke iznad glave dolazi do trenja po tetivi.

Bolovi se mogu javiti naglo, odjednom i dosta  neugodno. Bolovi su izrazito jaki pri podizanju ruke iznad glave, što u većini slučajeva rezultira limitiranjem pokreta u svakodnevnom životu. Tetiva se može palpirati na gornjem vanjskom dijelu ramena. Klijent osjeća tegobe kako danju, tako i noću.

Osim što može biti česta kod sportaša koji imaju često ruke iznad glave, u punoj snazi kao što su odbojkaši, košarkaši, tenisači, igrači raznih bacačkih sportova,  javljaju se i kod osoba koje imaju slične kretnje u svom svakodnevnom životu ili poslu. Mogu se javiti kod osoba koje peru stakla, automehaničara, postavljača gipsanih ploča, montažera klima, stropne rasvjete… Padovi na rame ili udarci također mogu doprinijeti razvoju ovoj situaciji.

Prvenstveno treba postaviti pravilnu dijagnozu da se otkrije u kojoj fazi se nalazi oštećenje na samoj tetivi. Uglavnom se s UTZ može dobro postaviti dijagnoza, a u rijetkim slučajevima može biti potrebna i magnetna rezonanca.

Terapija ovog sindroma ovisi o stanju u kojem je tetiva. Prvenstveno je cilj smanjiti upalu i smanjiti bol da bi klijent mogao nastaviti dalje sa svojim životom ili sportom.

Cilj rehabilitacije jest poboljšati kvalitetu pokreta, mobilnost, ali i snagu. Uz elektroterapiju koristimo manualnu terapiju  da bi zglob imao što bolju poziciju i efikasnost.

Bitna je edukacija klijenta da određene vježbe radi i kod kuće, ali i da osvijesti svoju poziciju tijela te poboljša tehnike specifičnih sportskih tehnika.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me